"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Лютий » 16 » Чи буде в Заудайці школа?
14:40
Чи буде в Заудайці школа?
Як повернути ліс у власність громади? Років три тому розібрали цегельний завод, гуртожиток. Де все поділося? Чи має сільська рада право встановлювати пільги для об’єму оподаткування? Ці та багато інших питань заудайці обговорювали на зборах громади.
Але найболючіше сьогодні для села – питання про закриття школи.

Оптимізація освітньої галузі в районі неминуча, повідомила сільчанам начальник відділу освіти Світлана Нагорна. Більшість із 26 шкіл району – малокомплектні, у школах І-ІІ ступенів навчається менше 50 учнів, а в І-ІІІ ступенів – менше ста. Тільки на зарплату витрачається 29 млн. грн., на енергоносії – 2 млн., ще й на підручники. А субвенції з державного бюджету одержали 1 млн. Відділ освіти рекомендує ліквідувати два і реорганізувати три навчальні заклади. Остаточне рішення прийматимуть депутати районної ради.
Якщо в загальноосвітній школі навчається більше 200 чоловік, то вартість навчання одного учня становить 8 тисяч гривень за рік, у Заудайці – 25 тисяч. І перспективи збільшення кількості дітей у селі немає.
Де заудайські діти вчитимуться далі після закриття школи, наразі не відомо: чи у Монастирищі, чи в Ічні, можливі й інші варіанти. У будь-якому разі шкільний автобус підвозитиме учнів обов’язково.
Питання про соціальний захист педагогічних працівників теж іще вивчається. Соціально незахищеними залишаються три педагоги з семи, решта – на пенсії, повідомила Світлана Нагорна.
– Як закрити школу, ми почули, а як її не закрити? – пролунало із залу.
Керівник СТОВ «Інтер» Михайло Бондар з метою зберегти соціальну сферу на селі запропонував частину затрат покласти на громаду й обіцяв свою допомогу. Адже сьогодні громада сама має вирішувати, де брати гроші, яких не вистачає на потреби.
Один із шляхів пошуку додаткових надходжень підказав голова РДА Григорій Герасименко: створити фермерське господарство з реалізації піску, якого в Заудайці чи не найбільше в районі.
Наталія Черненко
Переглядів: 429 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук