"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Лютий » 10 » Через закриття пологового вимагали звільнити головного лікаря ЦРЛ
15:33
Через закриття пологового вимагали звільнити головного лікаря ЦРЛ

27 січня пологове відділення Ічнянської ЦРЛ припинило приймати вагітних. Ця новина сколихнула багатьох ічнянців, які висунули вимогу звільнити головного лікаря.
Наказ про тимчасове припинення прийому породіль підписав головний лікар ЦРЛ Дмитро Івасюк. Говорить, що зробив це на виконання наказу МОЗ, згідно з яким заборонено приймати пологи без лікаря неонатолога. Саме з 27 січня розрахувалася педіатр Людмила Юзефович, яка виконувала й обов’язки неонатолога.
Лікарка поїхала до Польщі разом із чоловіком, який отримав карту поляка. Люди говорять, що у неї був конфлікт із адміністрацією ЦРЛ. Однак Дмитро Івасюк запевняє, що претензій до роботи Людмили Юзефович у нього не було.
Поки пологове відділення не працювало, дві породіллі з нашого району народжували у Прилуках і три – у Ніжині. Згідно з наказом управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА транспортував туди жінок центр екстреної медичної допомоги («швидка»). Ічнянські медики в цей час прийняли двоє екстрених пологів.
Після звільнення з роботи Людмили Юзефович пологове мало всі шанси більше ніколи не запрацювати. Бо лікарів із кваліфікацією неонатолога мало. Крім того, це навіть не повна ставка, а кого із приїжджих зацікавить робота на 0,5 ставки? Також приїжджого фахівця потрібно забезпечити житлом, а його потрібно знову купувати. Адже житло, яке купують лікарям за кошти районного бюджету, вони приватизують, потім продають і з усіма прощаються.
Відразу замінити неонатолога могла молода завідувачка дитячого відділення ЦРЛ Людмила Куліш. Вона вже півтора року в нашій ЦРЛ, загалом має три роки медичного стажу. Молоді мами її хвалять. Однак брати на себе ще одну посаду лікарка не схотіла: відповідальність надто велика і працювати за ті ж гроші довелося б на всі дві ставки чи й більше.
Закриття пологового настільки збурило громадськість, що люди навіть почали вимагати звільнення головного лікаря.
6 лютого відбулися збори колективу ЦРЛ, через годину в райдержадміністрації зібралася ще й громадськість. Дебати були жаркі.
А наступного дня пологове відновило свою роботу. Людмила Куліш врешті погодилася виконувати обов’язки неонатолога. Перемовини з нею вів зокрема й депутат обласної ради Віктор Кияновський.
Як розповів головний лікар ЦРЛ, спільними зусиллями навіть вдалося знайти кошти для доплат молодому фахівцю за складність та відповідальність роботи.
Як і вимагала громадськість, 9 лютого відбулася позачергова сесія районної ради. У порядку денному лише питання – про ситуацію, що склалася в ЦРЛ. Сесія відбувалася у будинку культури, щоб усі охочі мали змогу її відвідати, виступити і поставити запитання Дмитру Івасюку.
Хоча в порядку денному питання про звільнення головного лікаря ЦРЛ і не стояло, прийняти таке рішення запропонував депутат районної ради Віктор Іващенко. Однак колеги його не підтримали, адже відповідне подання спершу має зробити голова райдержадміністрації. А потім народні обранці можуть погодити чи заперечити проти звільнення.
Голова РДА Олександр Бондар такого подання не робив, тож очікуване протягом п’яти годин лінчування головного лікаря не відбулося. Зате активісти з лікарями могли вдосталь обмінюватися «люб’язностями».
Що ж, сьогодні пологове вдалося зберегти. А що буде завтра, чи не закриється воно в ході оптимізації медичних закладів? За словами головного лікаря ЦРЛ, наше відділення, на відміну від деяких районів, забезпечене всією необхідною апаратурою і кваліфікованим персоналом.
Однак статистика не дуже втішна: народжувати нікому. Торік у районі обліковувалося 211 вагітних, в Ічні народжували лише 176, серед них – 30 приїжджих. Згідно з рекомендаціями МОЗ пологове має приймати не менше 200 пологів на рік, щоб персонал не втрачав свою кваліфікацію.
Андрій Грудницький
Переглядів: 660 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук