"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Листопад » 18 » Бо не тільки хлібом ми з вами єдині
14:54
Бо не тільки хлібом ми з вами єдині

Одне з молодих українських свят, має, непросту історію. Уперше цей день, як святковий, був відзначений у 2005 р. за указом президента Віктора Ющенка. Підставою став початок Помаранчевої революції у 2004 р. Тоді свято було назване Днем Свободи, і під таким іменем проіснувало протягом шести років – до 2011 р. Новий президент Віктор Янукович скасував указ свого попередника.
Надбанню масового протесту семирічної давнини було відмовлено в актуальності, і відзначати початок революції перестали. Однак, історія наполеглива. Так сталося, що саме 21 листопада українці знову вийшли на Майдан, щоб висловити невдоволення владою. У 2013 р. приводом стала раптова відмова тандему Віктора Януковича та Миколи Азарова (тодішнього українського прем'єра) від підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.
На пропозицію журналіста Мустафи Найєма вийти на головну площу країни відгукнулися тисячі киян. Це стало початком Євромайдану, який пізніше переріс у Революцію Гідності. А далі були втеча чинної влади, кривава бійня на Інститутській, спалах сепаратизму на сході країни та антитерористична операція.
13 листопада 2014 р. новий президент України Петро Порошенко підписав указ про заснування нового свята – Дня Гідності і Свободи. Ця дата покликана відзначити початок двох знакових для сучасної української історії подій: двох Майданів, на яких українці самовіддано відстояли головний принцип демократичною суспільства – можливість народу керувати країною.
Основні заходи пам’ятного дня в 2014 р. були траурними. Вони зосередилися головним чином на подіях кінця 2013 – початку 2014 р.р., які призвели до трагічних наслідків. Перші особи держави та прості громадяни вшанували пам’ять загиблих від куль снайперів на вулиці Інститутській, у школах були провели уроки Гідності, пройшли зустрічі з учасниками подій на Майдані. Також відбувся Марш Гідності.
У тому ж таки багатому на події 2014 р., 29 січня, до речі, символічно саме на цю дату співпав День Пам’яті Героїв Крут, небайдужі патріоти-ічнянці вийшли на площу Шевченка, щоб підтримати учасників столичного Євромайдану і рішуче заявили, що ічнянському майдану бути. Було прийняте рішення про проведення безстрокових щотижневих Народних Віче, аж до поки не будуть задоволені вимоги народу, представники якого з усієї України зібралися на головній площі нашої столиці. І сьогодні, я без сумніву, твердо можу зазначити, шановні мої ічнянці, жоден ваш крок, хто брав участь в тих доленосних подіях, не був даремним. Якщо дехто незадоволений деякими проблемами сьогодення, то не наша з вами вина – простих, щирих, безкорисливих патріотів-активістів.
Сотнями років наші славні предки боролися за Гідність і Свободу свого народу. Бо не тільки хлібом ми з вами єдині.
Зі святом всіх вас, небайдужих і сильних духом.
Користуючись нагодою, запрошую всіх вас до перегляду документального слайд-фільму про людей праці Ічнянщини 21 листопада на 14 год. в РБК.
Віталій Чешко,
голова ГО «НАРОДНА РАДА ІЧНЯНЩИНИ»
Переглядів: 437 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук