"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Квітень » 3 » Благодійний концерт у напівпорожній залі
13:41
Благодійний концерт у напівпорожній залі

29 березня в районному будинку культури відбувся благодійний концерт Ніжинського молодіжного фольклорно-сценічного гурту «Народна криниця», танцювального колективу «Ніжин» та місцевих виконавців на підтримку воїнів АТО. Такі мистецькі заходи, зазвичай, об’єднують людей, які не байдужі до українського слова й пісні та не залишаються осторонь подій, що відбуваються в державі. Але за відмінний виступ артистів, який проникав у самі серця глядачів, присутні дякували з напівпорожньої зали.
Оголошення про концерт було надруковано в районній газеті, афіші висіли біля будинку культури, громадські активісти роздавали запрошення перехожим на вулицях міста. Та, мабуть, така в ічнянців традиція: ходити на концерти тільки «на шару». Минулого року через дорогі (50 гривень) квитки не зібралися на виступ Олександра Порядинського, а ще раніше – послухати братів Яремчуків. Зате було немало ображених серед тих, кому не дісталося запрошення на концерт Івана Ганзери та Олександра Кварти напередодні жіночого свята.
Із двадцяти учасників танцювального колективу «Ніжин» і тридцяти з ансамблю «Народна криниця» були й кілька ічнянців-студентів училища культури і мистецтв, серед яких Оксана Олійник із Дорогинки та Олександр Пташник із Тростянця.
На концерті прозвучали патріотичні твори місцевих авторів: Ганни Дроботущенко, Ніни Штанько-Ткаченко, Олександра Кузнєцова. У фойє будинку культури діти малювали долоньки, щоб солдати відчули їхню підтримку. Подібні обереги на фронті мають велику силу, бійці кажуть, можуть навіть життя врятувати.
Після концерту господарі та гості міста піднесли корзину з квітами від народного депутата Олександра Кодоли до пам’ятника Тарасу Шевченку.
Ічнянські та ніжинські волонтери: «Нас поєднали спільні справи»
Крім артистів, до Ічні прибула група ніжинських волонтерів: голова комітету по захисту учасників АТО та їх сімей, помічник народного депутата Олександра Кодоли, голова ліги ділових жінок Тамара Стратілат, депутат міської ради Олександр Шалай і волонтер Лариса Артеменко, яка зібрала не одну сотню тисяч гривень, щоб воїни АТО були забезпечені продуктами, одягом і спорядженням.
– У людей з’являється байдужість і зневіра, – ділиться спостереженнями Тамара Стратілат. – Вони насамперед думають, як би прогодувати свої сім'ї. Ми вийшли за межі збору коштів, дзвонимо в Міністерство оборони і вимагаємо, щоб утримання армії держава взяла на себе. До нас ледь не цілодобово звертаються з проханнями солдатські матері, і ваші в тому числі, бо ніжинська організація потужніша. Нарівні зі львівською та кіровоградською вона визнана однією з кращих в Україні. Займаємось і полоненими, і пошуком безвісти зниклих, і організацією поховання. Проводимо цікаві зустрічі за круглим столом, де збираються солдати, їхні сім'ї, волонтери. Зустрічаємо з хлібом-сіллю демобілізованих воїнів на кордоні свого району або на центральній площі. Неодноразово їздили в зону АТО і зробили висновок: якщо командування на місці, то й побут бійців налагоджений.
Нещодавно наші волонтери спільно з ніжинськими відправили вантаж 13-ому батальйону. А 41-й отримав похідну лазню, обладнану в автобусі ніжинцем Олександром Шалаєм, який займається ремонтом техніки.
Зібрані на концерті кошти – 2582 гривні – теж підуть на фронт. За словами голови благодійної організації «Тиловий фронт Ічнянщини» Ніни Кошмар, бійцям 41-го і 13-го батальйонів куплять паски і з іншим вантажем повезуть напередодні Великодня разом із ніжинськими волонтерами.
Людей на концерт прийшло мало через недостатньо проведену роз’яснювальну роботу, вважає депутат районної ради Ольга Юрченко. Її підтримує і Валентина Котляр, яка готує для воїнів сухі борщі: про захід недостатньо широко було оголошено.
– Такого концерту Ічня не бачила давно, – вважає Ніна Кошмар. – Молодь приїхала з кращими зразками українського фольклору, але в напівпорожній будинок культури. Якби я знала, що буде така неявка, сама обійшла б усі школи та запросила вчителів і старшокласників, щоб підтримали волонтерський рух. Соромно перед гостями.

Наталія ЧЕРНЕНКО
Переглядів: 553 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук