"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Жовтень » 10 » Батьківщину треба боронити свідомо
10:11
Батьківщину треба боронити свідомо

Пріоритетним завданням Збройних Сил України є поступова заміна мобілізованих військовослужбовців на мотивованих добровольців – контрактників, наголошує військовий комісар підполковник Василь Кацалап. Наша розмова відбулася напередодні Дня захисника.
– Василю Івановичу, є кому захищати нашу державу?
– Звичайно, є. Але багато хлопців, на жаль, не придатні до строкової служби за станом здоров’я. Часто недуги виявляються під час проходження медкомісії. Попри це,завдання з призову ми виконуємо. Радує те, що хлопці мотивовано йдуть у Збройні Сили.
– Уже не перший рік чуємо про контрактну армію, а строковиків і далі набирають…
– Призовників не багато, бо пріоритет надається контрактній службі. Про кількість сказати не можу: вона змінюється. Строковики за жодних обставин не будуть служити в зоні бойових дій. Це заборонено Указом Президента. Хлопці несуть службу в тилових частинах і, коли приходять у відпустку, говорять, що службою задоволені.
– У які війська найчастіше призивають строковиків?
– П’ятдесят відсотків призивного ресурсу йдуть у Національну гвардію та Збройні Сили.
– Де служать контрактники?
– Наш район виконав покладені завдання щодо залучення на службу за контрактом. Чоловіки, які були мобілізовані під час першої – п’ятої хвиль, як правило повертаються у свої підрозділи. Здебільшого наші земляки поповнюють 1-у танкову та 58-у мотопіхотну бригади, що входять до складу оперативного командування «Північ». Взагалі перелік військових частин дуже великий.
– Жінки-військові є?
– З району на контракт пішли служити дві жінки. Людмила Бриця з Ічні зараз у медичній роті, Оксана Цимбал із Дружби нині в Полтавському навчальному центрі з підготовки зв’язківців. Цьогорічна випускниця Євгенія Пугач із Дружби вступила на військову кафедру до університету Шевченка.
До речі, бійців, які повернулись із зони проведення антитерористичної операції на сході і не визначилися із працевлаштуванням чи професією,запрошуємо на службу за контрактом. Учасники АТО можуть підписати контракт на півроку.
Випускники вузів, які вчилися на військовій кафедрі, теж можуть звертатися до військкомату – залежно від отриманих спеціальностей направимо на службу. Військові отримують гідну зарплату, яка буде підвищуватися, мають пільги та гарантії, є додаткові виплати.
– Скільки чоловік з району були мобілізовані?
– Близько чотирьохсот. З них триста є учасниками антитерористичної операції.
– Чи буде сьома хвиля мобілізації?
– Мобілізація може бути оголошена у разі різкої ескалації на Донбасі, хоча Президент пообіцяв зробити все можливе, щоб її уникнути. Ми готові до будь-якого розвитку подій. Хоча вважаю, що краще брати свідомих людей, ніж робити чергову мобілізацію. Батьківщину не треба захищати з-під палки.
– Що для вас означає свято – День захисника України?
– Україна має багато справжніх патріотів, захисників незалежності та суверенітету нашої держави, і їх героїзм та відвагу треба вшановувати. Це день усіх героїв сьогодення, які хоробро боронять кордони України. Для мене одягти військову форму, взяти в руки зброю – ознака мужності. Свято – це прекрасна нагода згадати усіх, хто нині покликаний захищати нашу Батьківщину. Хотілося б, щоб більше молоді долучалося до лав Збройних Сил, адже професія військового завжди була почесною.

У Збройні Сили України буде призвано 7 тисяч 908 чоловік.
На Чернігівщині – близько 400 юнаків: 200 служитимуть у Збройних Силах, 120 – в Національній гвардії, 80 – в Службі транспорту.
У 2016 році 1407 чоловіків з області підписали контракт і стали до лав Збройних Сил України.




Розмовляла Світлана Цюпка
Переглядів: 452 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук