"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Липень » 29 » Чи безпечне міське сміттєзвалище?
14:05
Чи безпечне міське сміттєзвалище?
$IMAGE1$

Правила безпечного зберігання сміття на полігоні, згідно з українським законодавством, більше нагадують вимоги з охорони режимного об’єкту. На КПП сміттєзвалища, біля шлагбаума і дизбар’єра, вас має зустріти охорона з дозиметром і під наглядом відеокамер перевірити «склад» сміття. Якщо все гаразд, то ваш непотріб мають зважити і лише після цього впустити на об’єкт.
На міському сміттєзвалищі всього цього немає. Однак воно єдине в районі має паспорт і споруджене згідно з будівельними нормами. А це вселяє хоча б якусь надію на його безпечність для людей та довкілля. Та чи справді це так?
– Наш полігон побутових відходів споруджений ще 2006 року, – розповідає керівник КП «Ічнянське ВУЖКГ» Анатолій Бабак. – Обійшовся він більше, ніж в 500 тисяч гривень. Згідно з проектом, сховище можна експлуатувати до 2020 року, але воно ще слабо завантажене і його можна буде використовувати і після прогнозного терміну експлуатації. Дозиметра в нас немає, але ж ми приймаємо тверді побутові відходи лише від місцевих підприємств. Крім того, періодично приїздять екологи з Ніжина та Чернігова, які роблять аналіз землі та повітря. Згідно з їхніми висновками, наш полігон безпечний. Єдина проблема – це розлітання сміття. Куди більше я б хвилювався за безпеку стихійних смітників, яких лише цього року ми прибрали вісім. Але вони продовжують з’являтися знову і жодна екологічна служба не проводить контроль ні стану повітря, ні землі поблизу них.
Тим часом в Мі¬ніс¬терст¬ві еко¬ло¬гії та при¬род¬них ре¬сур¬сів Ук¬раїни здається серйозно вирішили зайнятися стихійними смітниками, які несуть в собі потенційну загрозу. За інформацією, розміщеною на Урядовому порталі, незабаром Мінприроди запустить інтерактивну карту сміттєзвалищ. Формуватимуть її, крім працівників міністерства, й звичайні громадяни. Вони зможуть надіслати до міністерства фото та координати сміття, а потім, за словами міністра Остапа Семерака, із користувачем землі «працюватимуть», щоб він усе прибрав. От тільки виходить, що відповідальність понесе той, хто не причетний до забруднення території.
Андрій Грудницький
На фото: Підприємливі ічнянці сортують сміття. Природі користь, а людям заробіток.
Переглядів: 433 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук