"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Жовтень » 23 » Арсенал посилено охороняється, але пильність нам не завадить
09:03
Арсенал посилено охороняється, але пильність нам не завадить

Військові склади поряд з Ічнею знову не дають спокою людям. Страх настільки сильний, що багато хто був упевнений у неминучій диверсії на 14 жовтня. Чи є якісь гарантії, що Ічня не стане другою Калинівкою чи Новобогданівкою, розповідає командир частини Андрій Коваленко.
– Стовідсоткової гарантії безпеки ніхто не дасть, адже на сході країни триває війна. Ми робимо все залежне від нас для надійного захисту частини. Посилили охорону, збільшили кількість спецзасобів. Значно підвищило б безпеку введення військового стану. Тоді можна було б забезпечити комплекс заходів із залученням військових, поліції, СБУ, громадських організацій, територіальної оборони. Ну, а наразі у поліції навіть немає законних підстав для огляду підозрілих автомобілів. Крім того частина потребує доукомплектування персоналу. У частину потрібні пожежники, охоронники, водії та ін. на контрактній основі.
– Чи справді наш арсенал – третій в Україні за кількістю боєприпасів? Як змінилися обсяги зберігання порівняно з минулими роками?
– Зараз кількість боєприпасів у частинах постійно змінюється. Десь їх більшає, десь меншає. Тому сказати, що ми треті чи четверті, чи другі, важко. В цілому обсяги зберігання зменшуються. Цього року згідно з планом вивезено 13000 тонн боєприпасів.
– Скільки коштів виділяється на безпеку і як їх використали цього року?
– На комплекс заходів для підвищення живучості складів цього року держава виділила близько шести мільйонів гривень. Кошти використовувались на реконструкцію та посилення охоронного периметру, сховищ та платформ, обслуговування пожежного обладнання та закупівлю нового.
– Якщо припустити виникнення на складах надзвичайної ситуації, що вціліє, а що ні?
– Зона стовідсоткового ураження – 400 метрів, потім – три кілометри часткового ураження. За межею 16-кілометрового радіусу стовідсотково гарантується безпека. Тож Ічню вибухами не повинно зачепити.
– До того ж розліт боєприпасів має обмежити ліс. А ще говорять, що вони нібито направлені в протилежний від Ічні бік.
– Дійсно, ліс має суттєво знизити радіус розльоту осколків. Що стосується снарядів, то вони, згідно з передбаченими вимогами безпеки, направлені в інший бік від міста.
– Військова прокуратура повідомила про порушення у зберіганні боєприпасів. Про що йдеться?
– Масштаб та небезпеку порушень дещо перебільшено. Просто у них така робота: знаходити недоліки. Наприклад, відсутність підпису в журналі чи якомусь документі – це вже порушення вимог зберігання.
– Якщо так, то може, й не варто панікувати і пакувати тривожну валізу?
– Я б так не сказав. Ми забуваємо, що на сході України йдуть бої. Тому все має бути зібрано на випадок непередбачуваних подій; документи, гроші, теплий одяг. Населення має бути пильним, але водночас не нагнітати ситуацію та не панікувати, а всіляко допомагати силовикам. У телефоні має бути номер поліції, СБУ, сільського голови, щоб негайно повідомити про підозрілих людей та чужі автомобілі.
– Чи справді над частиною кружляв безпілотник?
– На початку жовтня вартовий помітив якийсь об’єкт на певній відстані від частини. Імовірно, безпілотний літальний апарат (БЛА). Ідентифікувати його не вдалося, адже було темно і чітко розгледіли лише проблискові вогні. Останнім часом польоти БЛА фіксуються мало не над кожним військовим об’єктом. Але це не значить, що всі безпілотники запускалися диверсійними групами, адже квадрокоптери є в сільгосппідприємствах та населення.
Андрій Грудницький

Такий вигляд має наша військова частина із супутника.

До теми: починаючи із 2000 року і по сьогодні на російських військових складах сталася 21 масштабна пожежа, в Україні їх було дванадцять. Практично у всіх випадках не минулося без вибуху боєприпасів. Впродовж 2014-2017 років у світі, не рахуючи Україну та Росію, сталося щонайменше 14 вибухів на військових базах.
За даними Інтернет-видання «Українська правда».
Переглядів: 485 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук