"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Жовтень » 7 » Амброзію треба знищувати
15:08
Амброзію треба знищувати
Наша газета неодноразово писала про шкоду, яку завдає здоров’ю людини злісний бур’ян амброзія. Комплексноїборотьби з нею не ведеться, от і поширюється містами й селами.Наша постійна читачказ Монастирища Ніна Штанько-Ткаченкопросить ще раз нагадати про амброзію. «Цей бур’ян дуже небезпечний. Він росте у центрі міста, біля магазинів та садочків, і його пилок викликає сильну алергію. Можливо, люди про це не знають, тому й не звертають на амброзію уваги. А її треба знищувати», – говорить Ніна Андріївна.
Амброзія полинолиста бур’ян, завезений з Північної Америки. За своїм зовнішнім виглядом дуже нагадує полин звичайний або коноплю. При наявності сприятливих умов існування може досягати до двох метрів у висоту.Вона добре прижилася в нашому помірному кліматі, активно поширюється на полях, пасовищах, біля доріг у містах. Пилок амброзії вважається одним із найбільш агресивних алергенів. Адже всього лише двоє-троє її зерен досить, щоб викликати алергію, сінну лихоманку або навіть бронхіальну астму. Бур'ян цвіте з липня і до настання холодів. Алергія виникає негайно або через кілька годин після контакту з пилком. У людини з’являються симптоми простуди: постійно чхає, сльозяться та сверблять очі, набряклість носа, першіння в горлі, труднощі з диханням, кашель або хрипи.
Важливо вчасно розпізнати симптоми захворювання і звернутися до фахівця для отримання адекватної терапії. А надійне лікування алергії – усунути зі свого життя алерген!
Враховуючи велику шкоду амброзії, голова обласної держадміністрації Валерій Куліч 27 вересня підписав розпорядження про запровадження карантинного режиму у дев’ятнадцяти районах області, у тому числі й нашому, окрім Городнянського та Семенівського. Небезпечну рослину виявили на площі 1379,525 га.
У межах карантинної зони управління фітосанітарної безпеки в області здійснює спеціальні заходи. Зокрема, забороняється вивезення заражених карантинними організмами об’єктів регулювання*. Локалізація та ліквідація вогнища амброзії полинолистої проводиться за рахунок землевласників і землекористувачів, юридичних і фізичних осіб на закріплених територіях.

Об’єктів регулювання – будь-яка рослина, продукт рослинного походження, місце зберігання, упаковка, засоби перевезення, контейнери, ґрунт та будь-які інші організми, об'єкти або матеріали, здатні переносити чи поширювати регульовані шкідливі організми;

Підготувала Світлана Цюпка
Переглядів: 367 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук