"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Червень » 27 » Аграрний сектор
16:29
Аграрний сектор
Молочні ріки «Рожнівки-Агро»
Застосовуючи передовий досвід і наукові розробки, залучаючи висококваліфікованих фахівців, ТОВ «Рожнівка-Агро» досягло надоїв, про які десять років тому могли тільки мріяти у кращих господарствах району. Не зупиняючись на досягнутому, у сільгосппідприємстві ставлять нові завдання щодо нарощення продуктивності дійного стада і щораз досягають мети.
Торік у господарстві на корову доїли 6640 кілограмів молока при середній жирності 3,92%. Цьогоріч, за словами директора ТОВ «Рожнівка-Агро» Івана Романенка, прогнозують досягти рівня 7500 кілограмів на корову, а від кращих груп дійного стада уже нині очікують 8500-9000 кілограмів. У майбутньому мають на меті досягти середніх надоїв по господарству не менше 8200 літрів.
Висока продуктивність дійного стада досягається завдяки селекційній роботі, введенню первісток голштинізованої породи. Протягом останніх дванадцяти місяців у тваринницькій галузі господарства наростили поголів’я ВРХ із 1794 до 2045 голів. Дійне стадо нині налічує 750 корів, а завдання на найближчу перспективу – не менше 900 голів.
Для утримання такого поголів’я потрібно достатню кількість якісних кормів. Тому заготовляють дворічний запас силосу та півторарічний – сінажу.
– Раніше, щоб наростити поголів’я, було завдання отримати теля від кожної корови, незалежно від її продуктивності, – зауважив головний зоотехнік Юрій Хмарук, – вибраковували тільки хворих тварин. Нині корів відбираємо за продуктивністю, як того вимагає технологія. Теличкам із перших днів народження створюються належні умови розвитку, тому вони вже в 13-14 місяців тільні, відповідно у 22-24 отримуємо перше телятко, а з ним – і дійну корову.
Звичним явищем у «Рожнівці-Агро» стала ультразвукова діагностика тільності. Завдяки впровадженню цієї передової технології досягнуто рівномірних впродовж року отелень.
Утримувати високі та стабільні надої незалежно від пори року тваринникам вдається завдяки однотипному раціону годівлі, а також застосуванню звичайних вентиляторів, які підтримують оптимальний температурний режим та мікроклімат у корівниках. Налагодивши виробничий цикл, у господарстві позбулися типових захворювань корів. Вдалося повністю позбутися маститів. Для їх профілактики також застосовуватимуть вакцинацію.
Відмінні результати – й у вирощуванні молодняка ВРХ: щодоби телята додають у вазі 700-900 грамів.
– Для прискорення росту телят ми не заливаємо їм молозиво через зонд, а застосовуємо традиційну годівлю через соску, – говорить головний зоотехнік. – Секрет – в особливій конструкції сосок та у випоюванні молодняка впродовж перших 1,5 години після народження. Молозиво телята отримують тільки від своєї матері. Тому немає падежу телят, розладів травлення, проблем з їх розвитком.
Завдяки високим надоям та приростам, працівники ТОВ «Рожнівка-Агро» мають і високу заробітну плату: на сьогодні найвищу серед сільгосппідприємств району – в середньому 2260 гривень.
Дбаючи про виробничі показники, керівництво сільгосппідприємства турбується і про територіальну громаду. Лише минулого року для розвитку інфраструктури села виділено понад 100 тисяч гривень, що свідчить про його соціальну відповідальність, яка займає не останнє місце у виробничій діяльності ТОВ «Рожнівка-Агро».
Андрій Грудницький
Фото автора
На фото: Директор ТОВ «Рожнівка-Агро» Іван Романенко, доярки Наталія Пилипенко, Олена Безпалова, обліковець Галина Левченко та доярка Наталія Козлова.
Переглядів: 779 | Додав: lora | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук