"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2011 » Листопад » 18 » Аграрний бізнес
10:55
Аграрний бізнес
І в полі, і в коморі
У СТОВ «Інтер», яке є найбільшим виробником зерна в районі, минулого року реалізували масштабний інвестиційний проект з будівництва нового сучасного елеватора, що «замкнуло» цикл виробництва та переробки зерна. Про роботу цього потужного підприємства розповідає його директор Михайло Бондар.
– Розпочинаючи будівництво елеватора, ставили перед собою два головних завдання – швидкий прийом і відвантаження зерна на реалізацію. Звичайно, враховували кількість зерна у регіоні, – уточнив Михайло Миколайович. – Елеватор досить потужний, проектом передбачено одночасне зберігання 40 тисяч тонн зерна, при річному його обороті 85 тис. тонн. Зерносховища будувалися виключно під власні потреби. Цьогоріч, наприклад, очікуємо зібрати до 40 тис. тонн зернових. І завдяки елеватору можемо почекати кращої ціни для продажу своєї продукції. Його потужностей достатньо для переробки зерна і від інших господарств, адже він будувався, як кажуть, із запасом «міцності»… Вже співпрацювали із СТОВ Агрофірмою «Надія» та ще деякими господарствами.
Нині протягом доби ми приймаємо та доводимо до кондиції 1000 тонн ріпаку та кукурудзи і 1500 тонн інших зернових. Загалом, по всій лінії виробництва пропускна здатність складає 100 тонн на годину. За добу маємо можливість відвантажити 20 вагонів зерна, а це близько 1400 тонн зерна. Щоб досягти таких показників за два роки будівництва в елеватор інвестовано 12 млн. грн. Плануємо подальше розширення підприємства і довести переробку зерна до 100 тисяч тонн.
Сьогодні реалізація зерна із нашого елеватора йде на внутрішній ринок та за кордон, переважно до Прибалтики. Із перероблених об’ємів у господарстві залишаємо лише необхідну кількість для тваринництва та розрахунків із пайовиками.
Введення в дію елеватора сприяло створенню 71-о нового постійного робочого місця. Люди зайняті на сушці, прийомці, очистці, відвантаженні та завантаженні продукції в залізничний і автомобільний транспорт. У безперервному виробничому процесі людський фактор досить вагомий. Людям платимо гідну заробітну плату, тому вони й працюють сумлінно. Користуючись нагодою, хотів би відзначити відповідальність та професійність начальника елеватора Анатолія Нечипоренка, старання та самовідданість старшого зміни Сергія Кириченка, заступника завідувача лабораторії Наталія Квач та завідувача гаражем Володимира Литвиненка.
Працює у нас також комбікормова лінія, щоправда, вона використовується виключно для власних потреб господарства та для задоволення потреб пайовиків. Якщо ж на ринку виникне необхідність, то будемо також виробляти комбікорми і для потреб населення району. Крім того, плануємо розвивати тваринництво – нарощувати поголів’я ВРХ і свиней. У господарстві нині 106 корів, а плануємо збільшити їх чисельність до 200. Утримуємо 1200 свиней, а за програмою мінімум – дві тисячі.
Проте, наше господарство основну діяльність все ж фокусує на зерновиробництві. І це в нас досить непогано виходить. Хоча переважна кількість земель піщані, щороку отримуємо досить непогані врожаї, зокрема, кукурудзи – посіви якої займають значні площі. Стабільність врожаїв свідчить про господарське відношення до землі. Для підтримання родючості ґрунту дотримуємось агротехнічних умов, застосовуючи сівозміни і земля віддячує добрими врожаями. Цього року культурою для сівозміни обрали горох, який посіяли найбільші в районі площі – 1200 гектарів.
Андрій Грудницький
Переглядів: 613 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук