"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Серпень » 11 » Африканська чума дісталася Бакаївки
17:05
Африканська чума дісталася Бакаївки

   У нашому районі знову зафіксовано африканську чуму свиней (АЧС). У Бакаївці за два дні, 28 липня та 1 серпня, в господарстві Олексія Мартиненка загинуло двоє із 20 свиней. Тепер село на карантині. Рік тому ця хвороба наробила біди в Ічні та  Максимівці.

   Як розповів на засіданні протиепізоотичної комісії начальник управління Держпродспоживслужби в Ічнянському районі Сергій Мироненко, типових ознак АЧС у поросят не було, зокрема, температура трималася у межах норми. Уже після їх загибелі у внутрішніх органах виявили патологічні зміни, характерні для африканської чуми.  1 серпня, близько 22-ї години, діагноз АЧС підтвердила київська вірусологічна лабораторія.   Цього дня  на виїздах із Бакаївки встановили блокпости, другого серпня перекопали польові дороги. За два дні подвірних обходів у бакаївців вилучили 23 свині, яких безкровно умертвили та спалили. За знищену худобу людям мають виплатити компенсацію. Розмір відшкодування розраховується, виходячи з середньообласної закупівельної ціни.

   Крім того, рішенням надзвичайної протиепізоотичної комісії заборонено впродовж карантину вивозити з Бакаївки продукцію тваринного походження і здавати молоко на переробні підприємства.    Тепер у радіусі тридцятикілометрової зони захисту заборонений продаж і будь-яке переміщення чи забій свиней упродовж карантину. Також тимчасово не працюватиме м’ясний павільйон на ринку в Ічні. Сергій Мироненко говорить, що за прикладом інших районів найближчими днями це обмеження районна протиепізоотична комісія може зняти, як і дозволити закупівлю молока. Поки ж діятиме заборона, свинину ічнянцям можна буде без проблем придбати у торгових точках, які закуповують її на спеціалізованих підприємствах та мають на неї відповідні документи.

                               Люди у чуму не хочуть вірити

   Жителі Бакаївки не вірять, що свині померли від африканської чуми. Навіть результат вірусологічної лабораторії для них – не аргумент.

   – Звідки могла взятися чума, я й гадки не маю. Все було дуже схоже на харчове отруєння, – розповідає  Лідія Мартиненко, у господарстві якої  виявлено хворобу. – Я за останні три місяці ніде не була за межами села. Хіба раз до Ніжина з’їздила. А свині в мене захворіли на третій день після того, як проколола їм залізо. Може, це якось пов’язано. Поросятами серйозно займалася впродовж останніх п’яти років, бо ж іншого заробітку в селі немає. Постійно робила свиням щеплення, проколювала від глистів,  купувала у Прилуках насіннєвий матеріал для запліднення. Може, хіба яка зараза вчепилася, як я ходила до сусіда дивитися на помісь свійської свині та дикого кабана? Так то було давно, ще весною.

   – Те, що свиней конфісковують, – півбіди, – розмірковує житель села Михайло Кубрак. – У людей молоко не забиратиму – ото справжня біда. У нас до півсотні здавачів, є сім’ї, де і по чотири корови тримають. Тепер молоко хоч у канаву виливай. А в чуму я не вірю, звідки їй взятися? У нас тут навколо болото і дикий кабан хіба зимою зможе до нас добратися. Та й за ці дні у Лідії Мартиненко видохли б усі свині.

   – Що там сталося, я не знаю, – розповідає Іван Бережняк, – але, думаю, якби африканська чума, то там би всі свині подохли і в селі пошесть пішла. А через карантин я не переживаю, бо поросят не тримаю, його на базарі легше готове купити. Корову правда маємо. Але молоко все лишаємо собі, бо ж сім’я у нас сім чоловік.

   – Свині нема, із великого хазяйства – тільки корова, – каже Валентина Кубрак. – Говорять, молоко не прийматимуть. Що з ним тепер робити, не знаю, але ж ми не одні такі в селі і, думаю, якось проблема вирішиться. Люди ж говорять, що у свиней було просто отруєння і чуми ніякої нема. А може, це просто збіг. Таке могло статися в кожного, всі під Богом ходимо.   

          

Андрій Грудницький

Переглядів: 454 | Додав: gam-ua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук