"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2015 » Листопад » 2 » Афера з карткою
08:41
Афера з карткою
Нещодавно ічнянка Наталія стала жертвою мобільних шахраїв. Жінка розповіла про сценарій афери, за яким з її банківської картки зловмисник зняв 300 гривень.
Наталії подзвонили нібито з «Приватбанку» і повідомили, що має надійти переказ. Для підтвердження його отримання необхідно продиктувати зміст смс-повідомлення, яке надійде на її телефон від банку. Потім почали випитувати прізвище, дату народження, термін дії картки. Оскільки жінку дзвінок відразу насторожив, вона нічого не розповіла.
Наступного дня прийшло смс-повідомлення нібито від мобільного оператора із подарунком в одну гривню. Пізніше виявилося, що його надіслав шахрай, таким чином отримавши доступ до телефону через мобільний вірус.
Третього дня настала фінальна фаза афери. Спочатку все було гаразд, жінка спілкувалася по телефону з рідними, а потім телефон ніби зіпсувався: із мобільної картки стало неможливо телефонувати. Наталія звернулася за консультацією до магазину «МТС». З’ясувалося, що хтось виготовив дублікат мобільної сім-карти, заблокувавши оригінальну. Таку послугу надають оператори для своїх клієнтів, якщо ті згубили карту. Все б нічого, однак до цього мобільного номера була «прив’язана» банківська картка від «Приватбанку».
Наталія відразу через інший мобільний подзвонила у банк та заблокувала картку. Але якесь внутрішнє відчуття підказувало про аферу. У відділенні банку з’ясувала, що із картки знято останні 300 гривень. Шахраям на все вистачило якихось півгодини.
Історія сумна і повчальна, однак як не крути, а жінці дуже пощастило. Жертва, вочевидь, була обрана не випадково, адже днями на картку вона мала отримати кілька тисяч гривень «декретних».
– Я чула про різні методи шахрайства, та ніколи не думала, що це станеться саме зі мною та ще і в такий неймовірний спосіб, – говорить Наталія. – Вважаю, тут є і моя вина, адже всі персональні дані можна знайти в Інтернеті на сторінках «Однокласників», «Вконтакті», «Фейсбуку». До речі, у соціальних мережах люди зазначають свої номери телефонів, вказують рідних, родинні зв’язки, продають та купують через Інтернет даючи номер банківської картки, ставлять паролі, які складаються із дат свого народження – цим і користуються шахраї. Після неприємного випадку я змінила всі паролі до аккаунтів на абракадабру із довільних символів, завела окремий мобільний номер для банківської картки, який нікому не повідомлятиму. Раджу усім так вчинити. Адже шахраї почуваються безкарними і надалі вчинятимуть такі злочини. Уявіть, я дізналася номер мобільного, на який незаконно перерахували мої 300 гривень. Зателефонувала. Відповів чоловік, якому я висловила все що думаю, пригрозила міліцією. А він, плямкаючи, спокійним голосом відповів, що йому байдуже, ніхто нічого йому не зробить.
Андрій Грудницький
Переглядів: 479 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук