"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Травень » 20 » Або пільги, або субсидія
11:17
Або пільги, або субсидія
Відтепер громадяни повинні обирати: або вони залишаються у пільговій категорії, або ж отримують субсидію, відмовившись від пільг. Кабінет міністрів вніс зміни у порядок нарахування субсидій. Серед змін, зокрема, скасування пільг на оплату житлово-комунальних послуг на час користування субсидією. А ще кількатисячні переплати постачальниками послуг буде повернуто до держбюджету.
– Дійсно, згідно внесених кабміном змін, у разі призначення субсидії, пільги з оплати житлово-комунальних послуг та придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які зареєстровані чи фактично проживають у будинку, не нараховуються, – розповідає заступник начальника управління соціального захисту населення Інна Швидченко. – «Замороження» пільг діятиме доти, доки людина не відмовиться від субсидії. Хоча для отримувача субсидії пільги і скасовуються, однак нова норма не знизить рівень соціального захисту, оскільки субсидії розраховуються з урахуванням пільг на оплату послуг і обсяг обов'язкового платежу залежить тільки від доходів сім'ї. Слід відмітити і те, що згідно нових правил субсидія призначатиметься також і на послуги з управління будинком.
Крім того, право на отримання пільг збільшується з нинішніх 6 до 12 місяців, а за підсумками опалювального сезону невикористані суми субсидій, в результаті економного споживання енергоресурсів, повертатимуться надавачами послуг в державний бюджет. З метою стимулювання громадян економно використовувати житлово-комунальні послуги частину невикористаної суми субсидії в еквіваленті вартості 100 кубометрів природного газу або 150 кВт електроенергії (у разі використання цих джерел енергії для індивідуального опалення) будуть зараховувати як оплату послуг, зокрема обов'язкового платежу домогосподарства на наступні розрахункові періоди.
Також змінами передбачено, що після закінчення строку отримання субсидії управління соціального захисту населення автоматично здійснюватиме перерахунок субсидій і збір необхідних даних на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді. Однак дана норма не стосується орендарів житлового приміщення та осіб, які зверталися за субсидією на скраплений газ та тверде побутове паливо.

Право на 25-відсоткову пільгу на оплату житлово-комунальних послуг мають особи, які є громадянами України, і яким на момент закінчення Другої світової війни було менше 18 років. 50-відсоткову пільгу можуть отримати такі категорії людей: реабілітовані громадяни, які стали інвалідами в результаті репресій, або пенсіонери; звільнені зі служби за віком, хворобою або за вислугою років працівники державної пожежної охорони; звільнені зі служби за віком, хворобою або за вислугою років працівники міліції, особи начальницького складу податкової міліції, рядового і начальницького складу кримінально-виконавчої системи; звільненні зі служби за віком, хворобою або за вислугою років військовослужбовці Служби безпеки; громадяни, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи, ветерани військової служби, ветерани органів внутрішніх справ і державної пожежної охорони, вдови (вдівці) померлих (загиблих) ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і державної пожежної охорони; звільнені з військової служби особи, які стали інвалідами під час проходження військової служби; учасники війни, багатодітні сім’ї. Право на 75-відсоткову пільгу мають учасники бойових дій і особи, прирівняні до них. І, нарешті,100-відсоткова пільга передбачена для інвалідів війни і осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Андрій Грудницький
Переглядів: 1254 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук