"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Березень » 29 » А ви визначилися із сімейним лікарем?
14:01
А ви визначилися із сімейним лікарем?
З 1 квітня жителі Ічнянського району ще не зможуть підписати декларації із сімейними лікарями. Хоча, як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я, старт кампанії з вибору лікаря первинної допомоги починається саме з квітня. Водночас, за словами головного лікаря Ічнянського центру первинної медико-санітарної допомоги Оксани Денисенко, міністерство ще не затвердило декларацію.
Медична реформа передбачає запозичення світового досвіду, коли 80% пацієнтів розпочинають і завершують лікування на первинній ланці допомоги. Пацієнт може обрати для себе будь-якого лікаря незалежно від місця реєстрації чи проживання. При цьому кожен лікар первинної ланки має набрати 2 тисячі пацієнтів.
Аби орієнтовно знати їхню кількість, в Ічнянському ЦПМСД ведуть попередній запис. На сьогодні до Тамари Твардовської вже записалися 2 тисячі осіб, до Юлії Давиденко – 1412.
– Як тільки декларацію затвердить МОЗ, ми поінформуємо населення. Зокрема, сімейні лікарі запросять пацієнтів прийти і подати документи для укладення договорів. Зробити це треба до кінця червня, оскільки з 1 липня має запрацювати нова система фінансування, – зазначила Оксана Денисенко.
– У районі 11 сімейних лікарів, з них в Ічні – лише два. А дорослого населення – понад 10 тисяч.
– У серпні очікуємо двох молодих фахівців. Але варто не зволікати і укладати договори, бо тоді доведеться шукати лікаря у районі, області чи взагалі на всій території України. До речі, у 2017 році Чернігівщина тільки на 69,4% була укомплектована сімейними лікарями. Зараз ситуація не змінилася.
– Чи буде платним обслуговування тих, хто не підписав декларацію?
– До кінця 2019 року пацієнти безоплатно отримуватимуть медичну первинну допомогу у будь-якого сімейного лікаря. Що буде з 1 січня 2020 року, коли вторинна ланка перейде на новий принцип роботи, поки що не знаємо, – говорить головний лікар Ічнянського ЦПМСД.

Світлана Цюпка
Переглядів: 389 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук