"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Червень » 27 » «А хіба краще, як бур’яни ростуть?»
14:04
«А хіба краще, як бур’яни ростуть?»
До редакції від імені жителів двоповерхівки №18, що на вулиці Пушкіна в Ічні, звернулася Любов Сенченко. Наприкінці травня їхня сусідка Валентина Пугач покропила траву на прибудинковій території, за два тижні – обробку повторила.
А після дощу 15 червня деяким дітям і дорослим пекло очі та з’явилися ознаки отруєння.


Чи безпечно дітям гратися на подвір’ї?
На тлі рясної зелені виділяються клапті сухої трави. Видно, що її чимось обробили. Ніхто не бачив, хто це зробив і коли, але мешканці будинку №18 провели власне «розслідування» і дій-шли висновку, що кропила їхня сусідка Валентина Пугач. Адже саме біля її гаража, квітника та місця для сушіння білизни не зеленіє спориш. А смердіти почало, каже Любов Сенченко, як пройшла злива, 15-го ввечері. Неприємний запах відчули й жителі сусіднього будинку №16.
– У п’ятницю у нашого дев’ятирічного сина була блювота, пекло очі, – говорить Микола Негро. – До цього почувався добре. У нас малі кролики, то син рвав траву для них на подвір’ї. До лікаря ми не зверталися, бо блював одноразово. Зараз йому краще.
– Моїй Соні п’ять років, – каже Катерина Рябчун. – У п’ятницю вона з татом була вдома. У су-боту зранку їм обом стало погано, була блювота, пронос. Але на ацетон це не схоже. Педіатр схилявся до того, що це ротавірусна інфекція, але поширених аналізів у нас не роблять. Стабілізація організму триває й досі. А днями я почула від сусідів, що одна сусідка обробила траву. Тому я не відкидаю, що саме це могло викликати погіршення здоров’я моїх рідних. Валентина Миколаївна не мала хазяйнувати на загальному подвір’ї. Це не її приватний будинок, а територія, якою ми всі користуємося.
Погано було й дворічному сину Галини Гукасян. У нього теж пекло очі, але мама думала, що то кон’юнктивіт і капала краплі.
За словами мешканки цього будинку Любові Сенченко, батьки хвилюються за здоров’я своїх дітей. Вони не пускають малечу гратися на подвір’ї, доки не з’ясують, чи безпечно це. Двоє її внуків того дня були в селі.
Сама ж Валентина Пугач розповіла, що в Інтернеті нібито вичитала ефективний спосіб, як позбавитися від трави. І для цього використала розчин: гарячу воду, сіль, оцет та засіб для миття посуду «Гала».
– Коси в мене немає і косити нікому. Рано вранці я полила траву з поливалки цим розчином. Поганого нічого не зробила. А хіба краще, як бур’яни ростуть? Не подумала, що таке станеться. У мене і в самої голова боліла, нудило, слабкість була, два дні лежала. У нас завод поруч стоїть і дуже часто буває погано, – говорить 63-річна жінка.
На думку Віктора Кузнєцова, жителя цього будинку, щоб випалити таку ділянку трави, треба бідон солі та бідон оцту використати. А чим вона труїла, ще треба розібратися.

Не порушуйте правила добросусідства
Щоб з’ясувати ситуацію, жителі багатоповерхівки звернулися до міської ради, МНС, Ічнянського лабораторного відділення. 19 червня на місці побувала комісія, до складу якої увійшли фахівці держпродспоживслужби, лабораторного відділення, а також представники міськради та поліції.
За словами начальника відділу ЖКГ комунальної власності та благоустрою Катерини Волеватенко, яким реагентом була оброблена трава, після сильної зливи встановити не вдалося. До того ж, не можливо встановити й дату проведеної обробки. Тому ступінь отруєння чи заподіяної шкоди не визначено. Неподалік житлового масиву знаходяться земельні ділянки, люди кроплять картоплю та іншу городину, що теж могло вплинути на погіршення стану здоров’я дітей та дорослого населення вулиці Пушкіна. Відповідно до ст. 103 Земельного кодексу дії громадянки Валентини Пугач кваліфікуються як порушення правил добросусідства. В Ічні чимало багатоквартирних будинків. Усі мешканці повинні утримувати загальну територію в належному стані, не порушувати правила добросусідства.
Як зазначив завідувач Ічнянського районного лабораторного відділення Віталій Христюк, санітарно-гігієнічна лабораторія ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» не здійснює ідентифікації невідомих речовин, а досліджує концентрацію лише відомих забруднюючих речовин.

До теми:
Відповідно до статті 13 Цивільного кодексу, при здійсненні своїх прав особа зобов’язана утримуватися від дій, які можуть певним чином порушити права інших осіб, завдати шкоду довкіллю або культурній спадщині, не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах.

Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 531 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук