"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Лютий » 7 » 9 лютого – Міжнародний День стоматолога
16:55
9 лютого – Міжнародний День стоматолога
Дарувати здоров’я і красиві посмішки

Батьки завжди прагнуть, щоб їхні діти були щасливі та усміхнені. А зробити посмішки малят ще й красивими вважає своїм обов’язком дитячий лікар-стоматолог ЦРЛ Наталія Кондратенко.
За словами Наталії Олександрівни, найбільший ворог дитячих зубів – це карієс: руйнування твердих тканин зуба, що призводить спочатку до утворення в ньому порожнини, потім поширення руйнівних процесів аж до його втрати. Тяжкі форми карієсу можуть мати й більш серйозні наслідки, наприклад, запальні процеси щелепно-лицьової області, захворювання лор-органів, травної та видільної систем і навіть спричиняти алергії.
Найкращий спосіб уникнути цієї неприємної й досить важкої хвороби – профілактика. І починати її потрібно у досить ранньому віці. Пані Наталія зауважила, що до двох років зуби дитини не псуються, а вже трирічного малюка потрібно привчати до зубної щітки, бо щоденна гігієна ротової порожнини двічі на день (уранці та ввечері) – найдешевший та найдоступніший спосіб профілактики захворювання зубів.
Лікарка також радить батькам привчати дітей до використання зубочистки та зубної нитки для видалення решток їжі з-поміж зубів, а також до полоскання рота після харчування. Природнім та ще й смачним очищувачем зубів по обіді може стати звичайне яблуко, воно також нейтралізує рН у ротовій порожнині. Для цього підійде й морквина. А ось жуйку використовувати не варто, особливо для дітей раннього віку. Вона з цією метою більше підходить дорослим. Але треба пам’ятати, що жувати її потрібно не більше 10-15 хвилин (доки тримається смак).
Захворювання зубів на 50% залежить від способу життя дитини, тому, окрім гігієни, надзвичайно важливим є харчування. Раціони і маляти, й підлітка повинні містити кисломолочні продукти, тверді сири, яйця, морську рибу жирних сортів і морепродукти, житній хліб, квасолю, столові буряки, свіжі овочі та фрукти, які багаті на кальцій. Кальцій добре засвоюється в організмі у поєднанні з вітаміном D, отже треба зважати на це, підбираючи продукти для меню дитини.
Якщо дорослим рекомендується двічі на рік відвідувати дантиста, то дітям це треба робити частіше, бо в них активно формуються зуби, змінюється прикус. Зокрема й школярам – незалежно від профілактичних оглядів у школі.
Наталія Олександрівна також радить батькам звернути особливу увагу на заміну молочних зубів у дітей на постійні. Інколи першими прорізуються кутні зуби, і до того часу, як заміна торкнеться молочних передніх зубів, постійні кутні вже псуються. Щоб цього не сталося, стоматологи застосовують сучасний метод герметизації фісур (борозен) спеціальним безпечним полімерним розчином, який надійно захищає зуби.
Тільки догляд за порожниною рота, повноцінне харчування, здоровий спосіб життя та регулярне відвідування лікаря можуть забезпечити красиву білозубу посмішку до глибокої старості.
Галина Ткаченко
Переглядів: 503 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук