"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Листопад » 29 » 8,4 мільйона – на житло і соцсферу
11:46
8,4 мільйона – на житло і соцсферу
Триста п’ять постраждалих унаслідок вибухів на складах боєприпасів у військовій частині селища Дружби. Такий список днями затвердила сесія міської ради. Це ті, хто звернувся до міської ради і чиї домогосподарства були обстежені та зроблені експертні висновки.

Компенсації з міського бюджету
Відразу після припинення вибухів поруйновані приватні будинки взялися відновлювати. Десь працювали ремонтні бригади та використовували благодійні матеріали, а десь господарі ремонтували самотужки. Хто відновлював житло власним коштом, частину може відшкодувати за рахунок місцевого бюджету.
З цією метою депутати передбачили одноразову адресну допомогу у розмірі від 3 до 15 прожиткових мінімумів доходів громадян. Максимальна сума, яку може виділити міський бюджет на одного потерпілого, – 27615 грн. Як записано у рішенні, такі суми обов’язково виплатять погорільцям, у яких згоріло усе майно.
Житло для потерпілих
Власники житла, які потребують відселення, спочатку мають передати у комунальну власність міської ради зруйноване житло, що належить їм. Після чого міськрада за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету купує інше житло і передає його їм у власність. Усього таких постраждалих вісімнадцять.
І тут виникає логічне запитання: як задовольнити вимоги потерпілих у придбанні нових помешкань? Від чого відштовхуватися? Адже будинки були різні: більші і менші, старі й тільки-но збудовані.
Це питання регулює ст. 86 Кодексу цивільного захисту, де сказано, що будівництво або закупівля житлових будинків чи квартир для постраждалих, які проживали в будинках державного або комунального житлового фонду, здійснюється за рахунок державних коштів, виділених на зазначені цілі, з урахуванням площі жилих (нежилих) приміщень та кількості кімнат, якими володів постраждалий.
Середня вартість квадратного метра житла на вторинному ринку по Ічнянському району згідно з висновками торгово-промислової палати у Чернігівській області складає 6147,45 грн. Тож кожен господар самостійно може обрахувати, за скільки йому буде придбане житло. Кошти на це уже є.
За інформацією головного бухгалтера відділу обліку та звітності міської ради Світлани Радченко, станом на 26 листопада з державного бюджету за п’ятьма пакетами документів щодо усіх зруйнованих та пошкоджених об’єктів міській раді виділені п’ять траншів на загальну суму 8 млн. 416 тис. 139 грн. З них на придбання житла шістнадцятьом родинам – 5 млн. 223 тис. 181 грн. На придбання будинків, які не ввійшли у ці транші, буде здійснене дофінансування з держбюджету.
Депутати міської ради прийняли граничну вартість одного квадратного метра загальної площі житла по району – 7,5 тисячі гривень. Продавці можуть просити і більше за свої метри, але у цьому разі їхня конкурсна пропозиція, за словами начальника юридичного сектору міської ради Григорія Гармаша, буде відхилена.
Депутати у понеділок на вісімнадцятій (позачерговій) сесії дали згоду на прийняття у комунальну власність Ічнянської міської ради чотирьох будинків у селі Августівці, які належать трьом власникам.
А наступного дня конкурсна комісія з відбору пропозицій для придбання житла відібрала чотири житлові будинки в Ічні і на найближчій сесії депутати мають розглянути питання про їх придбання.

Соціальна сфера
На аварійно-відновлювальні роботи у сімох закладах соціальної сфери надійшли 2 млн. 221 тис. 425 грн. Гроші з держбюджету виділили на гімназію, Ічнянську №1, Бурімську, Дружбинську школи, ДНЗ №3, КП ВКГ «Ічень», Августівський сільський будинок культури.
Крім того, до траншів включені кошти на оплату виготовлення проектно-кошторисної документації з проведення аварійно-відновлювальних робіт у житлових будинках.
Розпорядником державних коштів є також департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ОДА. Саме він укладає договори на проведення аварійно-відновлювальних робіт. А не зробленого ще багато. І досі дружбинські школярі їздять на навчання до гімназії.
До речі, на останній сесії окремі депутати висловлювати сумнів щодо того, чи вистачить на ремонт Дружбинської школи виділених держбюджетом грошей. Нарікали на експертів, які складали дефектні акти. А відтак міська рада буде змушена власним бюджетом покривати необхідні витрати.

Ніна Наливайко
Переглядів: 416 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук