"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Квітень » 5 » 7 квітня – Всесвітній день здоров’я
09:08
7 квітня – Всесвітній день здоров’я
Міцна дружба з м’ячем, гирями і крижаною водою
Три кити, на які має спиратися людина, яка хоче мати міцне здоров’я, – це фізична активність, загартування та свіже повітря. А ми, на жаль, забуваємо першоджерела, із яких наші предки черпали тілесну та духовну силу. Тому все частіше звертаємося до лікарів. Навіть у зовсім юному віці. Богатирі, якими славилася наша земля споконвіку, стають великою рідкістю. Та все ж вони є. Наприклад, 36-річний мешканець селища Дружби Юрій Пугач.
Усе життя Юрія пов’язане зі спортом. Ще в школі хлопець займався легкою атлетикою, зокрема, стрибками у висоту і вже в 3-4-тому класі брав висоту у півтора метри і представляв свій район в обласних змаганнях. У тринадцять – виступав за Великозагорівську (Борзнянського району, звідки хлопець родом) збірну з футболу. По закінченні дев’яти класів навчався в Борзнянському радгоспі-технікумі, де освоював спеціальність пасічника, і там захопився вільною боротьбою. А під час проходження строкової військової служби у військовій частині А-1479, що на території нашого району, долучився гри у волейбол.
Життя триває, і не дивлячись на всі його виклики і перипетії, Юрій зі спортом не розлучається. Знаходить час для занять улюбленими видами: гирьовим, футболом, волейболом, перетягуванням канату. А ще він постійний учасник місцевих богатирських ігор.
– Гирьовим спортом я захопився вже після строкової служби, коли навчання у школі прапорщиків у Десні, – пригадує Юрко. – Побачив як займається товариш по службі, чемпіон із гирьового спорту Сумської області, захотілося й собі спробувати. Тепер, після багаторічних тренувань, можу підняти п’ятдесят разів одночасно дві гирі вагою по 24 кг кожна.
Більше тринадцяти років займаюся моржуванням. Захоплення прийшло цілком випадково, товариш підбив пірнути в ополонку на Водохреще. Мимоволі моржування продовжив наступного дня, коли поїхав у відрядження, а вантажівка вийшла з ладу у тріскучий мороз посеред поля. Довелося добу «закалятися» у холодній кабіні. Та нічого, минулося.
За час моржування лише раз застудився. Сталося це минулого року, коли отримав травму і зробив вимушену перерву у водних процедурах. До цього не те що грипом не хворів, навіть нежитю не було. Переконаний, це тільки завдяки спорту та загартуванню організму.
Якщо хтось захоче займатися моржуванням, можу порадити тільки одне – не боятися і бути морально готовим, – ділиться досвідом Юрій Пугач. – А ще слід підготуватися до цього діла, розпитати бувалих моржів про нюанси. Був випадок, коли один «бувалий морж», який купався лише рік, привіз на Водохреще новачка. Той прибрався у туфельки, прості штани, під куртку вдягнув сорочку на гудзиках. Пірнув до ополонки, давай вдягатися, а пальці задубіли. Ще б пак, сорок хвилин на морозі вистояти поки священик правив. Бідолаха так і побіг із оберемком одягу до машини грітися. Ми ж, бувалі моржі, приїздимо у валянках та ватяних штанях, беремо із собою теплі халати...
Із власного досвіду скажу, щоб бути здоровим потрібно не перед комп’ютерами чи за пивом сидіти, а йти до спортивної зали і займатися спортом. Якщо ж нічого не хочеш, не можеш, буває й таке, то хоча б стрибайте через скакалку. Скакалка – це найпростіше спортивне знаряддя, яке й вагу допоможе скинути, і м’язи розвинути. На чому б не зупини свій вибір, не полишайте занять. Їх регулярність дасть результати, а ви, можливо, захочете досягти чогось більшого. І, звичайно, слід мати здоровий глузд і взимку тепло вдягатися, а не бігати голомозими та розхристаними, – порадив пан Юрій.
Андрій Грудницький
Переглядів: 545 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук