"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2012 » Травень » 23 » 31 травня – всесвітній день без тютюну
10:54
31 травня – всесвітній день без тютюну
Вплинемо на паління

Паління цигарок стало фактично епідемічним захворюванням суспільства, бо має смертоносні наслідки. За оцінкою експертів ВООЗ, від хвороб, пов'язаних із ним, у світі щорічно вмирають 6 млн. людей.
У період 1995-2005 рр. Україна перетворилась на четверту в світі країну курців! Дослідження показали, що ризик виникнення захворювань залежить від кількості випалених сигарет та від тривалості паління. 30% усіх випадків смертей від онкологічних захворювань та 90% – від раку легень припадає саме на курців.
Паління істотно збільшує ризик розвитку інших форм раку: ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, підшлункової залози, нирок, сечового міхура, шийки матки. У курців у 5-8 разів частіше розвиваються хронічні обструктивні захворювання легень, серцево-судинної та ендокринної систем. Паління жінок під час вагітності спричиняє випадки внутрішньоутробної смерті плода, зростання ризику викиднів і зниження маси тіла новонароджених. Позначається на здоров'ї дитини протягом перших 7-9 років життя відставанням психічного та фізичного розвитку.
Виступаючи на засіданні Генеральної Асамблеї ООН з профілактики неінфекційних захворювань 20 вересня 2011 року, Президент України Віктор Янукович наголосив, що одним із пріоритетних напрямків державної політики є боротьба з тютюнопалінням. Підписаний ним закон про повну заборону тютюнового маркетингу, спонсорства і реклами – перша перемога у боротьбі з тютюновими корпораціями.
Україна також підписала Рамкову конвенцію ВООЗ з питань боротьби проти тютюну, що накладає юридичні зобов'язання у сфері подолання глобальної епідемії вживання тютюну та містить перелік заходів, покликаних зменшити руйнівний вплив тютюну на здоров'я населення та економіку країни. Вона передбачає повну заборону реклами та стимулювання продажу тютюну.
З вересня 2012 року в Україні запроваджується повна заборона тютюнової реклами, з жовтня – попередження з малюнками на тютюнових пачках, звільнення закладів громадського харчування та культури від тютюнового диму. Це має сприяти скороченню хвороб та смертей громадян.
Дмитро Шайнога, лікар-нарколог Ічнянської ЦРЛ
Переглядів: 541 | Додав: 12345 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук