"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2013 » Березень » 29 » 24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом
15:06
24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом
Зброя проти туберкульозу – в наших руках!
В Україні щогодини інфікуються туберкульозом чотири людини. Кожні 20 секунд хвороба забирає одне людське життя
Україна замикає першу п’ятірку в рейтингу ООН серед країн із найвищим рівнем захворюваності на туберкульоз, 80% жертв – люди віком від 15-ти до 49-ти років. За 2011 рік в Україні виявлено 29 тис. хворих на активну форму туберкульозу, з них 933 дитини до 18 років. Ця хвороба чатує на кожного з нас у громадському транспорті, закладах громадського харчування, на базарах і в магазинах, у будь-яких людних місцях. Але більшість населення мало інформована про ризики зараження, її небезпеку і надзвичайно важкі наслідки. Тому ми звернулися до лікаря-фтизіатра ЦРЛ Ніни Куценко, щоб вона розповіла про профілактику й лікування туберкульозу.
– Ніно Степанівно, яка статистика захворювання на туберкульоз на Чернігівщині і в нашому районі зокрема?
– На жаль, статистика досить сумна: в області щорічно виявляють близько 800 хворих на туберкульоз. Нині на диспансерному обліку перебуває 10,3 тис. осіб, із них 2,1 тис. – з активною формою, серед яких близько тисячі є бактеріовиділювачами.
У нашому районі на диспансерному обліку лише 235 хворих, з них 30 – з активною формою, серед них 20 – бактеріовиділювачами, а це найнебезпечніша форма захворювання, бо джерелом зараження є хворий. Безвідповідального хворого можна порівняти з живою бактеріологічною зброєю, який за рік може інфікувати від 10-20 осіб.
– Безвідповідальний хворий це той, що не лікується, чи просто не знає, що є носієм хвороби?
– І той, і інший, хоча більше хворий, який не лікується. І такі випадки трапляються, не дивлячись на прийняте на державному рівні рішення про обов’язкове стаціонарне лікування таких хворих. До того ж переривання курсу лікування туберкульозу може викликати формування лікувально-стійкої форми туберкульозу. Найстрашнішою формою є мультирезистентна форма хвороби. Вона, на відміну від звичайної, не піддається лікуванню традиційними методами. В Україні мультирезистентний туберкульоз мають 16% хворих. У нас, в районі торік виявили 7 осіб, хворих з такою формою туберкульозу, що складає 18% серед вперше виявлених хворих.
– Які симптоми мають насторожити людину і звернутися до лікарні для обстеження?
– Туберкульоз – повітряно-крапельна інфекція, тому зазвичай вражає легені і основними симптомами його відкритої форми є тривалий сухий кашель, різка втрата ваги, болі в грудях, підвищена температура тіла, підвищене нічне потовиділення, кровохаркання. Але не варто чекати, коли «грім вдарить». Дорослі повинні обов’язково раз на два роки обстежуватися методом флюорографії. Деякі категорії працівників і населення з підвищеним ризиком захворіти мають обстежуватися щорічно. Відмова від медичного огляду тягне за собою відсторонення від роботи чи навчання.
Діти віком від 4 до 14 років повинні проходити щорічну туберкулінодіагностику, тобто пробу Манту. Вона вважається позитивною при діаметрі пакули 5мм і більше й потребує додаткового обстеження дитини у лікаря фтизіопедіатра.
– Ніно Степанівно, як Ви ставитеся до відмови батьків від щеплень своїх дітей?
– Вважаю це не тільки не розумно, а й злочинно по відношенню до дітей. Ймовірність заразитися туберкульозом набагато вища, аніж іншими небезпечними інфекціями, наприклад, достатньо побувати із заразним хворим у транспорті… А щеплення знижують ризик захворювання на туберкульоз в умовах епідемії , яка вже понад 18 років триває в нашій країні. Тому радила б усім батькам відповідально ставитися до здоров’я своїх дітей і обов’язково робити щеплення, зокрема, й немовлятам, а потім, при негативній пробі Манту, ще й ревакцинацію БЦЖ у 7 років.
– Але ж туберкульоз це хвороба бідних, а якщо харчування та оточення нормальне, дитина має міцний імунітет?
– Справді, захворюваність на туберкульоз має соціальний характер. Серед вперше виявлених хворих близько 75% – це соціально незахищені верстви населення: пенсіонери, особи, які повернулися з місць позбавлення волі, ті, що не мають постійного місця проживання та безробітні. Але ж 25% – це соціально-адаптовані люди, що проживають у пристойних умовах. Тому сьогодні, від цієї хвороби не застрахована жодна людина, незалежно від статі, місця проживання та соціального становища.
– Лікування туберкульозу тривале й, мабуть, дороге?
– Лікування хворих на сухоти проводиться стаціонарно в Чернігівському обласному протитуберкульозному та Прилуцькому диспансерах безкоштовно. Згідно стандартних схем лікування його тривалість для хворих з чутливим туберкульозом складає – до 6 місяців і на хіміорезистентний – до 20 місяців. Якщо у хворого незаразна форма туберкульозу, то він лікується вдома, під наглядом медичного працівника, або під супроводом працівників Червоного Хреста.
Туберкульоз – хвороба виліковна. Але повне одужання можливе лише за умов суворого дотримання режиму лікування та рекомендацій лікаря. Тому зброя проти туберкульозу – в наших руках!
Розмову вела Галина Ткаченко
Переглядів: 507 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук