"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2016 » Травень » 23 » 139 випускників району склали ЗНО з історії України
14:44
139 випускників району склали ЗНО з історії України

Для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні з історії України 13 травня на пункт тестування в Ічнянську гімназію прибули 139 випускників району. До цього, 5 травня, абітурієнти склали тестування з української мови та літератури, 11-го – з математики. Останній предмет ЗНО з хімії – складуть 17 червня.
– Напередодні, 12 травня, пакет документів із завданнями з історії України доставили представники Київського регіонального центру, – розказує відповідальна за пункт тестування в Ічнянській гімназії Людмила Троян. – Охороняли документи та слідкували за порядком під час проведення ЗНО представники Прилуцької державної служби охорони. Була присутня й уповноважена особа Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Шафрай. У день тестування ніхто не спізнився. Учні заздалегідь прибули шкільними автобусами з різних сіл району. Їх розташували в десяти аудиторіях закладу. ЗНО розпочали об 11.00, писали 2,5 години. Здавали історію України і шестеро колишніх випускників.
Біля гімназії на учнів чекають педагоги та батьки. Вчитель історії Монастирищенської школи з 37-річним стажем Ніна Кузьменко привезла вісім своїх випускників.
– Хвилюєтеся?
– Звичайно. Відчуваю відповідальність за учнів, переживаю як за своїх дітей. З п’ятого класу викладаю в них історію, ще й класний керівник. 11 травня четверо моїх випускників здавали математику, а 13-го – історію. Це напряжмо для дітей. На консультації з історії вони були втомлені. Дітям треба давати більше днів на підготовку.
– Як готували учнів до екзамену?
– Готувалися ще з вересня, читали, повторювали вивчений матеріал, пройшли тестові завдання за кілька попередніх років, онлайн-уроки по інтернету. Цьогорічне тестування складається з двох частин: історія України ХХ – початку ХХІ століття та історія України від найдавніших часів до кінця ХІХ століття. Результат ЗНО з питань 20-го століття, може бути зарахований як оцінка за державну підсумкову атестацію. Така особливість для випускників 2016 року.
– З початку навчального року учнів націлювала на підготовку з предмету, на які теми слід звернути увагу, – додає вчитель історії Іваницької школи Леніна Толочко. – Повторювали вивчений матеріал. В основному орієнтувалися на минулорічні тестові завдання, знаходили їх через інтернет. Завдання дуже складні. Порівнюючи навіть з минулим роком – ускладнюються. Історію здають четверо моїх учнів. Діти переживають, хоча дехто цього не показує.
А ось виходять і перші учасники ЗНО – Сергій Давидяк з Гмирянки та Вероніка Ващенко з Ічні. Виявляється Вероніка закінчила школу 2013 року, ЗНО здавала вдруге. До тестування дівчина готувалася сама, без репетитора. Мріє вступити до Ніжинського музичного училища імені Зінковецької. А Сергій торік закінчив 11 класів. Не здав математику, не вистачило одного бала, щоб пройти ЗНО. Хлопець навчається в Ніжинському професійному ліцеї побуту та сервісу на агента з постачання.
– Як цього разу справилися із завданням?
– Тести в основному складні. Дещо призабула, довелося активізувати мізки, – посміхається Вероніка.
– Як на мене, тести складні. Готувався самостійно, проходив онлайн по інтернету. Сподіваюся цього разу пощастить.
Поступово виходять з пункту тестування і випускники 2016-го.
– Чи складні були тести? – запитую.
– Для мене не складні. Думаю пройшов стовідсотково, – говорить Володимир Радіонов із Ольшани.
– Загалом тести складалися із 60 завдань: 30 – ХХ століття, решта – від найдавніших часів і до кінця ХІХ століття. Складно було визначитися у завданнях на встановлення відповідності та уривків з документів, – зізнається Ярослава Чолинець з Іржавця.
– Завдання були різного рівня складності. На деякі відразу відповів, – каже Ігор Кравченко з Іваниці. – Складніше було відповідати про найдавніші часи.
Із Парафівської школи ЗНО здавали дев’ятеро випускників. На тестування їх супроводжувала класний керівник, вчитель історії Тетяна Потієнко, син Валерій якої, теж тут здає історію. За словами Тетяни Анатоліївни, учні всі готувалися з вересня, що було не зрозуміло – запитували. Разом розбирали тести (термінологія, дати, персоналії).
– Чекаємо, хвилюємося. Удачі їм побажали. Сподіваємося, що все буде добре. Хто вчив, той розбереться. Батьки теж переживають, телефонують. Ось бачите, всі учнівські сумки і мобілки у мене. В аудиторію їх брати не можна.
За словами відповідальної особи за проведення ЗНО в Ічнянському окрузі Тетяни Кутової-Данилець, на участь у державній підсумковій атестації (ДПА) у формі ЗНО з української мови та літератури зареєструвалися 168 учасників. 5 травня на базі Ічнянської гімназії ЗНО з цього навчального предмета пройшли 166 учасників (не з’явилися двоє колишніх випускників). 11 травня на пункті тестування в Прилуцькій гімназії №5 здавали ДПА з математики 71 випускників району, явка була стовідсоткова. На ЗНО з історії України зареєструвалися 142 випускники, не з’явилися троє, з них – одна учениця за станом здоров’я. Наступні тести, які випускники обрали на вибір, складатимуть у червні.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Фото автора
Переглядів: 713 | Додав: lora | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук