"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Листопад » 3 » Жителі району обирали голову та депутатів ОТГ
15:53
Жителі району обирали голову та депутатів ОТГ

29 жовтня пройшли перші вибори до Ічнянської об’єднаної громади. Волевиявлення відбулося незважаючи на суди щодо меж округів, припинення повноважень міської виборчої комісії та самовідвід її новопризначеної голови.

Як працювали дільниці
За словами голови районної виборчої комісії Олександра Яценка, усі 32 виборчі дільниці району відкрилися вчасно. У день виборів редакція побувала на десяти з них: у Гмирянці, Ольшані, Сезьках, Будах, Дружбі, Августівці та в Ічні – у РБК, гімназії, школі мистецтв і ЗОШ №4.
Виборці на дільницях нарікали на недостатню інформацію про кандидатів і відмічали низький загальний рівень агітації. Багато хто з них про кандидатів у мери та депутатів дізнався вперше на дільниці.
Переведення стрілок годинників теж людей дещо збило з пантелику. Окремі виборці приходили голосувати за годину до початку виборів.
Як відмітив начальник Ічнянського відділення поліції Микола Омельченко, порушень під час виборчого процесу зафіксовано не було. Щоправда, в Ічні, Гмирянці, Ольшані та Августівці все ще висіли на стовпах агітаційні листівки від «Нашого краю». На дільницях та поблизу них політичних агіток не було.
Активність виборців
Більшість голів виборчих дільниць нарікали на низьку активність виборців. За попередніми даними сайту otg.cn.ua проголосували близько 44,44% виборців Ічнянської ОТГ. Та ще до початку виборчого процесу на високу явку ніхто не розраховував, зважаючи на загальне розчарування людей та скандал навколо формування округів.
Щоправда, під час виборів до обласної, районної та місцевих рад у 2015 році явка склала 46,6%. Тож, як бачимо, показник практично не змінився. До речі, 29 жовтня в області перші вибори до ОТГ проходили у 14 громадах з центром в населених пунктах – Нова Басань, Бобровиця, Плиски, Тупичів, Куликівка, Холми, Мала Дівиця, Любеч, Семенівка, Сосниця, Срібне, Талалаївка і Олишівка. Середня явка по області, за попередніми даними, склала 54,81%. Найнижча у Бобровиці – 42,73%, а найвища у Малодівецькій ОТГ – 72,75%.
Загальну низьку явку на дільницях члени комісій пов’язували в першу чергу із зневірою людей, проживанням молоді не за місцем реєстрації, віддаленістю виборчих дільниць від малолюдних сіл, дощем та сезонним підвищенням захворюваності. До речі, в Дружбі одна бабуся відмовилася голосувати, бо після пенсійної реформи не отримала бажаного підвищення пенсії.
За спостереженням членів комісій найбільш пасивна молодь віком до 30 років. Активно голосують ті кому за сорок та пенсіонери. А потім всі дружно нарікають, що обрали не тих. Оцінити правильність свого вибору можна буде протягом наступних двох років. Адже попереду чергові загальноукраїнські вибори до місцевих рад, бо ж цьогорічні були позачерговими.
Хто пройшов до міської ради ОТГ?
За остаточними результатами виборчої комісії головою об’єднаної громади стала Оксана Андріанова –3640 голосів. За Григорія Герасименка (йшов у мери від БПП «Солідарність»),проголосували 1658 виборців, Олександра Бондаря( само висуванець) – 940, Ярослава Животягу (ВО «Батьківщина») – 626, Миколу Черепа («Народний рух України») – 536, Ігоря Кізуба (самовисуванець) – 310, Віталія Чешка (само висуванець) – 249.
А от про партійні перегони офіційної інформації поки немає. У середу виборча комісія ще опрацьовувала протоколи. Закон визначає, що результати виборів депутатів у одномандатних виборчих округах, а також виборів сільського, селищного, міського голови мають бути встановлені не пізніш як на п’ятий день з дня голосування, тобто до 3 листопада включно.
За попередніми даними партій та громадських організацій, які вели паралельний підрахунок голосів до міської ради Ічнянської ОТГ пройшли депутати від «Аграрної партії», РПЛ, БПП «Солідарність», «Нашого краю», ВО «Батьківщина», «УКРОПу», водночас представники «Народного фронту», «Самопомочі», «Народного руху України» та «Свободи» залишилися без мандатів.

Андрій Грудницький
Переглядів: 556 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук