"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Травень » 31 » Щоб комар носа не просунув
15:12
Щоб комар носа не просунув
Сонце…Тепло… Благодать…Тільки вмостився на травичку – і тут з усіх боків дз-з-з, дз-з-з… Починаєш відмахуватися від комарів, але марно. Все. Відпочинок зіпсований.
Як вони нас знаходять?
Щоб правильно захиститися від надокучливих кровососів, у першу чергу, потрібно зрозуміти, як вони нас знаходять. Науковці стверджують – за шлейфом вуглекислого газу, який виділяється під час дихання. Крім того маркером, який позначає жертву, є природний запах тіла.
Отож комарі, як і більшість хижаків дикої природи, винюхують об’єкт для нападу. Але це ще не все. Наблизившись до жертви, комахи починають шукати найгарячішу точку тіла. Зазвичай, це будь-яка відкрита ділянка шкіри, а надто та частина, де близько розташовані судини. Тож, якщо ви розжарились та спітніли – ви ідеальний кандидат у «донори».
Віднаджуємо комарів
Розігнати комарів допоможуть репеленти – речовини, які відлякують комах і кліщів. Побутує думка, що комахи не люблять їхнього специфічного запаху. Насправді репеленти маскують запах людини чи роблять «несмачним» сам укус. Такі креми чи спреї продають в аптеках.
Можна скористатися і вмістом домашньої аптечки чи кухонної шафи. Практично всі ефірні олії, нанесені на тіло, здатні перебити людський запах і ввести в оману комарів. Для цього можна використати м’яту, гвоздику, валеріану, ваніль, корицю, сік часнику. Віднадять комарів навіть нашатир та розчин господарського мила.
Фумігатор від кровопивць
Позбутися комарів в оселі допоможе електричний фумігатор. Змінна пластина, яка знаходиться всередині пристрою, під час нагрівання випаровує отруйний інсектицид, який уражає нервові канали комах.
Виробники інформують про безпечність речовин для людини. Але, як сказав відомий швейцарський лікар Парацельс: «Тільки доза робить речовину отрутою або ліками».
Звичайно, від ввімкненого на ніч фумігатора не помреш, але він може викликати головний біль чи запаморочення, особливо у маленьких дітей. Тож після використання обов’язково провітрюйте кімнату.
Ліхтарик теж ефективний
Із сучасних ефективних приладів для боротьби з усіма видами комах є електричні знищувачі у вигляді підвісного ліхтаря. Принцип роботи дуже простий. Комар приманюється слабким ультрафіолетовим світлом. Щоб дістатися лампи комаха пролітає крізь металеву сітку. В цей момент між двома сітчастими електродами, як у запальничках без кременю, проскакує електричний розряд. Він і знищує непроханих гостей. Останні зсипаються на спеціальний піддон, який потім можна зняти для чистки.
Такі ліхтарі бувають різних дизайнів, розмірів і потужностей, ціною в межах 100-300 грн. (в інтернеті). Виробники стверджують, що невелика пастка в темряві ефективно захищає простір площею 16 квадратних метрів. При цьому рекомендується використовувати пастку-вбивцю перед дверима або вікном.

Кров п’ють лише самки

Ротовий апарат у комарів захований у трубочкоподібну губу, де знаходяться трубчасті щелепи, якими комар проколює дірочку в шкірі. Між щелепами розміщений хоботок, через який вони і п’ють нашу кров.
«Комарихам» вона потрібна для розмноження. У той же час і самки, й самці харчуються нектаром.
Самиця комара відкладає 30-150 яєць кожні 2-3 дні. Яйце розвивається протягом тижня.
Практично усі люди бояться великих комарів, яких часто називають малярійними. Проте це комарі-довгоноги і вони не п’ють людську кров. Їх личинка розвивається в грунті і харчується корінцями.
Переносники хвороб і бактеріологічної зброї
Комарі різних видів переносять багато різноманітних хвороб. Зокрема, можна заразитися підшкірними глистами – дирофіляріозом. В Україні дирофіляріоз діагностували вперше ще у 1917 р. У зв’язку з тим, що випадки захворювання були поодинокими, його офіційна реєстрація Міністерством охорони здоров’я України почалася лише 1996 року з двох зафіксованих випадків.
Далі захворюваність почала зростати: у 1997 році зафіксовано 4, у 1998 – 7, у 1999 –10, у 2000 –19, у 2001 – 25, у 2002 – 52 випадки. За останні ж десять років найбільше хворих було зареєстровано у Києві – 138, Дніпровській області – 156, Донецькій – 149, Запорізькій – 136, Миколаївській – 121, Херсонській – 94, Одеській – 85, Чернігівській – 81, Луганській та Харківській – по 80.
До речі, комарі використовувалися для доставки бактеріологічної зброї. Зокрема, в Австралії, де дикі кролики завдають шалених збитків сільському господарству. Там в 1950 році кролів навмисно заразили міксоматозом, який розносили комарі. Але австралійські кролики адаптувалися до вірусу. Тож 1991 року вуханів заразили новим вірусом, який викликає геморагічну хворобу. Але в заморських кролів, на відміну від наших, виробився імунітет і до цієї хвороби. А от наші домашні вухані у цей період масово хворіють і гинуть, адже вони не мають імунітету.
Андрій Грудницький

Комарі стали хитрішими... Підлітають, сідають на ліжко... А далі йдуть пішки, щоб їх не чутно було...

- Тату, ці комарі не дають мені заснути.
- Синку, вимкни світло, закрий очі і постарайся заснути.
Син вимкнув світло і раптом побачив світлячка і кричить:
- Тату, тепер вони мене з ліхтариком шукають.

Дружина каже чоловікові:
- На кухні комар літає. Прибий його, будь ласка. Чоловік пішов на кухню. Звідти чується брязкіт розбитого посуду, тріщання поламаних меблів... Через деякий час з'являється чоловік, витирає піт з чола. Дружина :
- Ну що, вбив?
- Убити - не вбив , але здоров'я у нього вже не те...


Як захиститися від кровопивць?
Аліна Фокіна, 37 років, медсестра, Ічня:
– Допомагають врятуватися від надокучливих комарів лише креми і спреї. Народні засоби не застосовуємо. Хоча колись пробували натиратися любистком. Від комарів допоміг, але й самій було погано: у нього занадто стійкий специфічний запах.

Ярослав Куліш, 20 років, студент, Ічня:
– Я ніякими засобами від комарів не користуюся. Коли відпочиваємо з друзями на природі, то запалюємо спеціальні спіральки. Хоча й дим від звичайного вогнища не гірше їх відганяє. А батько, як іде на риболовлю, натирається спеціальними кремами. У хаті на вікна й двері вішаємо москітні сітки.

Марія Твардовська, 22 роки, перебуває у відпустці для догляду за дитиною, Монастирище:
– Ми живемо біля ставка. Але частіше нас кусають комарі не біля водойми, а коли йдемо гуляти в парк. Найбільше дошкуляють дитині. Від укусів залишаються шипаки, інколи навіть маленькі синячки. Лікуємо їх засобами від алергії: мажемо депантеном, чистотілом. Фумігаторами у хаті не користуємося.

Олеся Шинкаренко, 38 років, домогосподарка, Гужівка:
– Травлю комарів звичайним дихлофосом. Розпиляю його в коридорі, куди їх налітає найбільше. Щоб укус не чухався, витираю содовим розчином – столова ложка соди розчинена у склянці води. Рецепт хоч і простий, але досить ефективний. А ще для цього можна використовувати відвар череди, дубової кори чи шавлії.
Андрій Грудницький
Переглядів: 703 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук