"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2010 » Серпень » 13 » ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ
09:37
ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    цілісний, гармонійно пов’язаний та комплексний документ, який забезпечить досягнення балансу інтересів [ ?]держави і платників податків, конкурентоспроможність вітчизняної податкової системи. Його місія: побудова сучасної, справедливої фіскальної політики, що забезпечує загальний характер оподаткування, рівність усіх платників податків перед законом, досягнення стратегічних цілей сталого розвитку в оновленій системі державного регулювання економіки відповідно до Програми економічних реформ на 2010-2014 роки.

   У Законі передбачено зменшення кількості податків: загальнодержавнихна 11 (на сьогодні – 30), за рахунок: скорочення кількості податків – 7; виведення за межі податкового законодавства – 6; переведення до місцевих податків і зборів – 1; вдосконалення чинної структури рентно-ресурсних платежів за рахунок їх диференціації – 3 платежі; місцевих – на 9 (на сьогодні – 14), за рахунок: скорочення – 10; перенесення з загальнодержавних – 1; зниження ставки податку на прибуток та податку на додану вартість; спрощення адміністративних процедур та зменшення тиску на бізнес-середовище;стимулювання інноваційно-інвестиційної діяльності: запровадження спеціальних податкових режимів,   запровадження податкових канікулів новоствореним підприємствам, запровадження пільг по податку на прибуток з енергозбереження, запровадження прискореної амортизації, забезпечення уніфікації підходів до оподаткування пасивних доходів з метою стимулювання інвестицій у будь-яких секторах економіки, удосконалення порядку відшкодування податку на додану вартість.

   У розділі «Податок на доходи фізичних осіб» основні нововведення: виключення з об’єктів оподаткування процентів за депозитними вкладами в банках та небанківських фінансових установах (п. 7.2 ст. 7); зниження до 5% ставки податку з дивідендів (п. 7.2 ст. 7) та доходів від продажу рухомого майна (п. 13.1 ст. 13); запровадження ставки податку 15% з виграшів як у державну так и не державну грошову лотерею (п. 7.2 ст. 7); звільнення від оподаткування один раз на рік доходів з продажу рухомого (машин, мотоциклів) (п. 13.2 ст. 13) та нерухомого майна без обмежень за площею, у т.ч. земельної ділянки за нормами, визначеними Земельним Кодексом України (п. 12.1 ст. 12); встановлення нульової ставки податку для успадкованих сум знецінених грошових заощаджень (п. 14.2 ст. 14);  скасування вимоги щодо права платника податку на податкову соціальну пільгу при звільненні від оподаткування нецільової благодійної допомоги (п.  10.7 ст. 10); запровадження 100-відсоткової податкової соціальної пільги батькам, які мають двох та більше дітей (п. 9.1 ст. 9).

   У розділі «Податок на транспортні засоби» основні нововведення: запровадження щорічної індексації ставок податку на індекс споживчих цін, що компенсуватиме вплив інфляційних процесів на розмір ставок  (ст. 6); введення додаткової диференціації ставок податку для легкових автомобілів, об’єм циліндрів двигуна яких перевищує 4500 куб. см (п. 5.1.2 п. 5.1 ст. 5);  включення до об’єктів оподаткування літаків і вертольотів (п. 3.1.3 п. 3.1 ст. 3); звільнено від сплати податку будинки-інтернати, територіальні центри соціального обслуговування пенсіонерів, одиноких непрацездатних громадян та відділення соціального допомоги вдома, центри обліку та заклади соціального захисту для бездомних громадян, центри соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, реабілітаційні центри та заклади охорони здоров`я, що повністю утримуються за рахунок бюджету (п. 7.1.6 п. 7.1 ст. 7).

   У рзділі «Податок на прибуток підприємств» основні нововведення: поступове зниження ставки податку до 20 відсотків (2011 р. – 25 відсотків; 2012 р. – 24 відсотки; 2013 р. – 22 відсотки; 2014 р. – 20 відсотків) (ст. 20); методологічні засади визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток, наближені до бухгалтерського обліку; запровадження п’яти методів нарахування амортизації, передбачених бухгалтерським обліком, в тому числі прискореної, та розподіл основних засобів по 16 групам (ст. 13-15);  надання спеціальних інвестиційних пільг у вигляді податкових канікул для новостворених підприємств (ст. 24); переведення страховиків на оподаткування прибутку за загальними правилами із збереженням комбінованої системи сплати податку на 3 роки (ст. 32); окремий облік по відокремлених підрозділах – «сегментах» та сплата податку за їх місцезнаходженням поряд із збереженням консолідованої сплати (ст. 21); скасування сплати авансових внесків при виплаті дивідендів для окремих суб'єктів, зокрема фізичних осіб (ст. 22).

 

Переглядів: 680 | Додав: gam-ua | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук