"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Лютий » 22 » Народити без болю
16:04
Народити без болю

Сучасні діти знають, що їх не лелеки приносять і не в капусті мами знаходять, а народжують у пологовому будинку. Довготривалі потуги, муки, біль… Тому медики постійно ведуть пошуки нових методик підготовки до пологів та їх приймання, щоб появу на світ зробити менш болісною і для матері, і для дитини.

У Європі дуже популярні пологи у воді. Ця тенденція починає наздоганяти і нас. Занурившись у басейн, ванну чи джакузі, вагітна практично не відчуває свого тіла: вода підтримує її – і біль поступово притупляється. Будучи вільною від внутрішньої напруги, вона має можливість слухати своє тіло і слідувати інстинктам, які допоможуть їй благополучно народити маля.
Рішення про пологи у воді породілля має добре обдумати, порадившись із лікарями і родичами. Робити це слід лише у медичному закладі. Удома такі пологи лікарі не радять практикувати.

Гідротерапія – в обласній лікарні

Ще 2009 року в обласному пологовому будинку медики почали практикувати гідротерапію. Шість років тому там народжувала й ічнянка Вікторія Однолько. Жінка говорить, що пологи пройшли без того страшенного болю, який зазвичай відчувають породіллі. У найболючіший період переймів знаходилася у ванні з теплою водою. А затим пологи приймали традиційно.
– Оскільки у доньки був варикоз, для уникнення ускладнень ічнянські лікарі направили народжувати у Чернігів. Там медики й порекомендували гідротерапію. Адже вода знімає біль та розслаблює м’язи, – розповідає мама Людмила, яка теж була присутня на пологах, і з нетерпінням чекала на появу внука.
Перейми тривали майже три години і врешті на світ з’явився майже чотирикілограмовий богатир – синочок Кіріл. Мама і малюк почувалися добре.

В Ічні не народжують ні в воді, ні на суші

Нашим жінкам, які збираються народжувати, знову треба орієнтуватися на пологові будинки Ніжина, Прилук або Чернігова. Бо в Ічнянській ЦРЛ усе ще немає неонатолога. Коли буде – невідомо. А за відсутності цього лікаря акушери­гінекологи не мають права приймати пологи. Хоча відділення працює: під наглядом медиків перебувають майбутні мами з патологією вагітності.

Хочете – народжуйте з доулою

Доула – це професійна помічниця під час пологів, яка і розповість, і покаже, і масаж спини зробить, щоб полегшити біль під час переймів. Якщо породілля не розуміє, що відбувається, доула пояснить, адже вона знайома з процесом пологів. І з нею не буде страшно народжувати.
Доула не проводить ніякі медичні процедури (наприклад, огляд), не призначає препарати і не приймає рішення за жінку. Вона тільки відповідає на питання, що цікавлять вагітну і тільки ті, які в її компетенції. А після пологів навчить правильно прикладати малюка до грудей.
Доула перебуває з породіллею від початку переймів до закінчення раннього післяпологового періоду (дві години після пологів).
Однак не всім родинам супроводження доули буде по кишені, адже її послуги коштують від 1600 грн. за годину. Зокрема, в нашому районі таких послуг поки що немає.
Світлана ЦЮПКА
Переглядів: 565 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук