"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Червень » 22 » Як дістати кліща?
13:16
Як дістати кліща?
З березня і до листопада прогулянка лісом чи полем несе в собі потенційну небезпеку – можна підхопити кліща. І тут найголовніше правильно та вчасно його витягнути, адже це врази знижує імовірність інфікування хворобою Лайма та енцефалітом.
Найкраще – відразу звернутися до медичного закладу. Там і рану оброблять, і кровопивцю дістануть без зайвих ускладнень. Але буває, що діяти доводиться самотужки. У такому разі найгірше що можна зробити – це просто його вирвати. У шкірі може залишитися його голова, а ще, від стискання, паразит може «відригнути» вміст свого черева. Це може призвести до зараження небезпечними хворобами.
Витягати його можна тільки прокручуючи за чи проти годинникової стрілки. На ротовому апараті (хоботку) є маленькі гарпуни, які при обертанні загинаються в бік. Це і дозволяє без зайвих клопотів дістати паразита.
Брати комаху за черевце вкрай небажано. Сміливо його можна стискати лише якомога ближче голови. Для цього найкраще скористатися спеціальним пінцетом. У крайньому разі з міцної нитки зробити вузол на голові паразита і витягати його за неї.
А ще промисловість Китаю випускає спеціальні шпателі для видалення кліщів. Вони нагадують мініатюрний пристрій для витягання гвіздків. Люди говорять, що ними надзвичайно зручно користуватися, особливо коли потрібно дістати багато паразитів із домашньої тварини. До речі, для цих цілей такий «кліщодер» можна виготовити самому із звичайного дроту.
Є й інші методи. Наприклад, деякі інтернет-користувачі стверджують, що можна зрізати кінчик шприца і вакуумом витягати кліща. Або ж ще простіше – помазати його олією і він сам вилізе з ранки на тілі через брак повітря. Та, як свідчить практичний досвід, ці методи абсолютно недієві. Як і багато інших, включаючи припікання паразита цигаркою чи спиртом.
Андрій Грудницький
Переглядів: 424 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук