"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Квітень » 19 » Для порядку потрібні радикальні заходи
15:50
Для порядку потрібні радикальні заходи

Щороку в державі оголошують місячники та суботники для прибирання сміття. Щоразу працівники державних установ припиняють виконання своїх прямих посадових обов’язків – і гребуть, метуть, рубають. Щороку історія повторюється і нагадує безрезультатну боротьбу Дон Кіхота з вітряками.

Одним із основних критеріїв успішності народної толоки є кількість ліквідованих стихійних сміттєзвалищ. Однак їх чисельність з року в рік майже не змінюється. Весною їх прибирають, а до осені вони з’являються знову, адже людям потрібно кудись викидати сміття.
Як приклад – кладовища, де купи сміття зазвичай прибирають перед Пасхою, а перед Проводами вони виростають знову. Якби ж перед кладовищем ставили сміттєвий бак, причіп чи хоча б воза. Тільки навіщо, якщо потім можна зірвати людей із роботи для прибирання?
Вочевидь, ця безрезультатна боротьба зі смітниками триватиме ще не одне десятиліття. Зате завжди буде героїчний звіт, у якому, зазвичай, ні слова про заходи для недопущення повторної появи смітників.
А ще ж щорічно десятки людей виходять білити дерева, бордюри і їх залишки. Така практика зберігається тільки в країнах, які ніяк не можуть відірватися від соски соціалістичного табору. Можете собі уявити, щоб цим займалися у якомусь європейському містечку? Може, там просто розуміють, що вже через кілька тижнів чи навіть днів вапно змиє перший же дощ – і все знову набуде природного вигляду?
Ми ж ніяк не можемо відмовитися від пострадянської імітації бурхливої діяльності, яка, до речі, заборонена законом. Зокрема, у наказі №105 від 10 квітня 2006 року Міністерства будівництва, архітектури та ЖКГ чітко написано: «Забороняється білити вапном декоративні дерева і малі архітектурні форми».
Очевидно, для порядку потрібні радикальні заходи. У корюківській громаді, наприклад, житель викинув сміття в центрі міста. За рішенням адмінкомісії, яка діє при виконкомі міської ради, правопорушника притягли до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на суму 1360 грн. До речі, ічнянці також не проти штрафів для любителів смітити. Навіть пропонують депутатам узаконити такі заходи боротьби і ввести штрафи на тисячі гривень. Щоб не кортіло викидати непотріб там, де не слід.
А ось із чистотою прибудинкових територій допомагає боротися Адмінкодекс. За порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою згідно зі статтею 152 передбачений штраф від 340 до 1360 грн. Як повідомив начальник сектору превенції Ічнянського відділення поліції Валерій Хоменко, за перший квартал цього року поліцією складено дев’ять протоколів (за весь минулий рік їх було вісім) за зберігання під двором будматеріалів, гілля та дров. Для декого це – єдиний стимул прибрати під двором, а не чекати щорічний десант державних службовців із мітлами.
Андрій Грудницький
Переглядів: 472 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук