"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Червень » 22 » Батьки Дмитрика Поковби звертатимуться до суду
14:15
Батьки Дмитрика Поковби звертатимуться до суду

Єдиним порятунком для багатьох тяжкохворих українських діток є пересадка кісткового мозку. Але коштує така операція мільйони гривень, яких у батьків звісно немає. Щоб урятувати свою кровинку, рідні змушені звертатися до благодійних фондів.Так зробила і родина Дмитрика Поковби з Іваниці, щоб його прооперувати за кордоном.

Гіркий досвід іваницької родини

Чотирирічному Дмитрику Поковбі вкрай була необхідна операція з пересадки кісткового мозку від неродинного донора. У липні 2017 року батьки стали на чергу у МОЗ України на оплату лікування за кордоном. Благодійний фонд «Таблеточки», до якого вони також звернулися за допомогою, запропонував лікування у Польщі. Але стан хлопчика був критичним. Допомоги благодійного фонду не дочекалися. Тому батьки були змушені терміново летіти у клініку Sant Joan de Deu міста Барселона, де пізніше знайшли донора. До речі, це єдина клініка, яка погодилася оперувати в борг під гарантію українського МОЗ. 21 грудня 2017 року міністерство пообіцяло повністю оплатити 227 тисяч 484,70 євро на лікування дитини за кордоном.
Минуло вже дев’ять місяців, як Дмитрику трансплантували кістковий мозок і він з мамою перебуває в Іспанії. Кошти на рахунок клініки й досі не надійшли. У чесність українського МОЗ батьки Дмитрика Поковби не вірять.
– Оскільки МОЗ відмовилося оплатити наше лікування, ми змушені звертатися до суду через порушення закону і прав людини на життя. Адвокат уже готує позов, – розповідає мама хлопчика Людмила Поковба-Павленко. – Ми дуже вдячні керівництву клініки Sant Joan de Deu міста Барселона, яка погодилася лікувати Дмитрика, навіть коли сталася ця історія з МОЗ. Гарантійний лист із міністерства ми отримали ще у вересні 2017 року. Увесь цей час чекали, що гроші надійдуть на рахунок клініки, але й досі їх не перерахували. У грудні, коли Дімі вже зробили трансплантацію кісткового мозку, міністерство відмовилося платити. Для нас це повний шок, як і для клініки! МОЗ не надало жодних конкретних причин, а написали, що «операція вже проведена, навіщо платити за це? Адже за ці гроші можна врятувати інших хворих». Потім писали, що нібито нам хтось оплатив операцію. Але це не так і клініка дала офіційну відповідь, що гроші на рахунок не надходили.
Після цього з’явилося нове виправдання міністерства, що клініка завищила ціну на лікування. Хоча до цього часу все перевірялося і було все в нормі. Ось така склалася ситуація. За лікування у клініці з 13 березня до 15 травня нам виставили рахунок – 3884.46 і 1009.21 євро. Зібраних коштів ледь вистачає на оренду житла, але нам треба ще трішки протриматися до повернення на Україну. Спасибі всім!
Хто наживається на батьківському горі?
Нещодавно Рахункова палата оприлюднила цікаві відомості: 286 млн. грн. бюджетних коштів, виділених на лікування українців за кордоном, Міністерство охорони здоров’я використало неефективно, а ще 24 млн. грн. – із порушенням законодавства. Отже, через неефективні управлінські рішення майже 200 млн. грн. не були використані, а пацієнти, які стояли на обліку, не змогли пролікуватися за кордоном.
За даними відомства, ряд благодійних організацій, що брали участь у лікуванні українців за кордоном у 2016-2017 роках, не змогли повною мірою підтвердити прозорість свого фінансування.
– Важливу роль тут відіграють благодійні фонди, за якими найчастіше стоять дуже відомі люди. Саме вони збудували чітку схему заробітку на батьківському горі, – розповідає в газеті «Вісті» президент Фонду допомоги онкохворим дітям Валентина Маркевич. – Благодійні фонди збирають гроші для онкохворих дітей та відправляють їх на рахунки клінік. У цей же час Міністерство охорони здоров’я за погодженням із фондом теж проводить проплату лікування дитини на рахунок клініки. Останні бачать подвійну оплату і повертають гроші, зібрані фондом, на їх рахунки. Благодійні організації живуть на цьому, це їхній дохід. І фактично сьогодні невигідно розвивати вітчизняну програму по трансплантації, адже так вона буде існувати і працювати, що не прибутково для фондів. Більший обсяг ринку – більший заробіток.

Реквізити для допомоги на лікування Дмитрика Поковби:
ПриватБанк – 5457 0822 3257 8935
Райффайзен Банк Аваль
Ідентифікаційний код отримувача 3179702226
Рахунок 2625 224 6631
МФО 322904 призначення: поповнення КР № 11 88 56 70 00 Поковба-Павленко Людмила Миколаївна
Viber / WhatsApp +38 097 947 88 43, Іспанія +34 632 516 824

Наталія Єпіфанович
Фото надане Людмилою Поковба-Павленко
Переглядів: 714 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук