"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2017 » Червень » 23 » 74 засуджених перевиховує служба пробації
14:37
74 засуджених перевиховує служба пробації

Система покарань, не пов’язана з позбавленням волі, діяла в Україні й раніше. Цим займалася кримінально-виконавча інспекція Державної кримінально-виконавчої служби. Сьогодні ці повноваження покладено на спеціалізовану державну службу пробації. Про специфіку своєї роботи розповідає начальник Ічнянського районного відділу з питань пробації Сергій Сащенко.
– Сергію Віталійовичу, поясніть що таке пробація?
– Це система наглядових та соціально-виховних заходів, які за рішенням суду застосовуються до засуджених. Тобто засуджений, якого не позбавлено волі, перебуває під наглядом спеціальних органів, зокрема, служби пробації. У рамка закону діє досудова, наглядова та пенітенціарна пробація. Досудова – передбачає забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачуваного. Під час наглядової пробації засудженому надається психологічна, консультативна допомоги, сприяння у працевлаштуванні, залучення до навчання та виховних заходів. Пенітенціарна – застосовується до осіб, які готуються до звільнення з в’язниці. Їм надається допомога у трудовому та побутовому влаштуванні за місцем проживання.
– На відміну від поліції ви займаєтеся, так би мовити більш виховною діяльністю. Так я зрозуміла?
– Саме так. У нас більш правові та соціальні повноваження, оскільки питаннями ресоціалізації (виправленням засуджених) займаємося поза поліцією та в’язницею. Наша мета – захистити суспільство від злочинців, попередити повторні злочини, сприяти реінтеграції правопорушника в суспільство. Ми наглядаємо за засудженим без ізоляції їх від суспільства. Проводимо бесіди з правопорушниками та їхніми рідними, колегами, друзями.
– Які покарання застосовуються до таких засуджених?
– Їм забороняється обіймати певні посади, займатися певною діяльністю, є покарання виправними, громадськими роботами та штрафом. Крім обмежень встановлених судом, засуджені можуть вільно пересуватися, брати участь у певних різновидах діяльності, але мають бути законослухняними. Для осіб, звільнених від покарання, застосовується випробувальний термін.
– Як багато не законослухняних громадян перебуває під наглядом вашої служби?
– Нині на обліку перебуває 74 особи, більшість з них – сільські мешканці. В основному вони засуджені за крадіжки та вживання наркотичних засобів. Міру покарання визначає суд, який надає правопорушнику можливість переусвідомити скоєне та уникнути повторних злочинів, а наші працівники – їх перевиховують.
Наталія ЄПІФАНОВИЧ
Переглядів: 467 | Додав: lora | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук