"Трудова слава" ІЧНЯНСЬКА ГАЗЕТА

Категорії розділу

Головна » 2018 » Червень » 22 » 26 червня – Міжнародний день боротьби з наркотиками
13:46
26 червня – Міжнародний день боротьби з наркотиками
29,5 мільйона чоловік у світі страждають від фізичних розладів, пов'язаних із вживанням наркотиків. Щорічно у зв’язку з цим стається як мінімум 190 тисяч передчасних смертей. Такі дані наведені в останній доповіді ООН про наркотики.
За минулі 15-20 років наркологічна ситуація в світі і в Україні зокрема різко загострилася. За даними Міністерства внутрішніх справ, кількість наркозалежних становить близько 500 тис. чоловік, 70% з яких – молодь до 25 років. При цьому близько 5 тис. наркозалежних не досягли 18 років.
Статистика, надана головним наркологом країни, ще більш тривожна: важкі наркотики вживають близько 550 тис. чоловік. Реальна кількість наркоманів, на думку експертів, може бути в десять разів вища. Кількість наркоманів в нашій державі збільшується в середньому на 5-10% щорічно. Жіноча наркоманія в Україні, у відсотковому співвідношенні, є найвищою в Європі.
Будь-який наркотик – це отрута для організму, а всі отрути знешкоджує печінка. Багато її клітин гине, відбувається зараження вірусами гепатиту В і С, це призводить до цирозу та раку печінки.
Особи, що вживають наркотики шляхом ін’єкцій, піддаються підвищеному ризику зараження ВІЛ-інфекцією та гепатитом С. Із загальної кількості людей, що вживають ін'єкційні наркотики, приблизно 1,6 мільйона чоловік живуть з ВІЛ-інфекцією, більше 6,1 мільйона – з гепатитом C, а близько 1,3 мільйона страждають як від гепатиту C, так і від ВІЛ-інфекції.
Ще одна провідна причина смертності – туберкульоз. Імовірність захворювання на туберкульоз у осіб, що живуть із ВІЛ, – у 20-30 разів вища, ніж у неінфікованих.
Плата за подібні експерименти над власним життям безмежно велика, а результати часом незворотні. Навіть пройшовши спеціальний курс лікування, людина не може повністю звільнитися від наркотичної залежності.
Важливо пам’ятати, що наркоманія не лікується в домашніх умовах! Наркозалежна людина може зайняти строго оборонну позицію, не бажаючи торкатися цієї теми. Тоді розмову про лікування потрібно перенести надалі. Врешті слід вдаватися до примусового медичного втручання, що дозволить змінити ситуацію перш ніж вона стане ще гіршою.
Дмитро Шайнога, лікар-нарколог
Переглядів: 424 | Додав: lora | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Пошук